Spoken

eigen-wijze-woorden-spoken

 

Herkenbaar? Bange kinderen? Ik denk dat iedere ouder of opvoeder daar wel ervaring mee heeft. Ieder kind is wel eens bang en dan kun je net zo hard roepen dat spoken en monsters niet bestaan, maar voor het kind in kwestie is de angst maar al te echt. Hier in huis sturen we de engerds weg, met een protestlied – wij willen! Geen krokodillen! –  of met een oerbrul en een ridderzwaard.

Naast allerlei doelgerichte acties tegen enge figuren zingen we ook vaak een liedje met de kinderen over niet bang zijn, zodat ze rustig worden. En we bidden voor de kinderen, dat God hun hoofden vult met allerlei leuke dingen, die we samen opnoemen. Dat helpt, er is weer rust en vaak zijn die kinderangsten zo vergeten.

Natuurlijk, kinderen blijven met regelmaat bang. Maar ze leren wel om door te zetten, zich niet te laten weerhouden door dingen die spannend zijn. En met de tijd verdwijnen krokodillen en leeuwen voorgoed naar de dierentuin, achter slot en grendel.

Als volwassenen hebben we vaak wel leren omgaan met angst. Zo lang we maar open kunnen praten over dat waar we bang voor zijn, en elkaar een beetje helpen, soms even meelopen of bemoedigend toespreken… Dan kunnen we een spook hier en daar wel aan.

2 comments on “Spoken
  1. Avatar kleeblatt schreef:

    Ik vind jou verhalen nog steeds erg leuk.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
16 november 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief