MENUMENU

Spoken

eigen-wijze-woorden-spoken

 

Herkenbaar? Bange kinderen? Ik denk dat iedere ouder of opvoeder daar wel ervaring mee heeft. Ieder kind is wel eens bang en dan kun je net zo hard roepen dat spoken en monsters niet bestaan, maar voor het kind in kwestie is de angst maar al te echt. Hier in huis sturen we de engerds weg, met een protestlied – wij willen! Geen krokodillen! –  of met een oerbrul en een ridderzwaard.

Naast allerlei doelgerichte acties tegen enge figuren zingen we ook vaak een liedje met de kinderen over niet bang zijn, zodat ze rustig worden. En we bidden voor de kinderen, dat God hun hoofden vult met allerlei leuke dingen, die we samen opnoemen. Dat helpt, er is weer rust en vaak zijn die kinderangsten zo vergeten.

Natuurlijk, kinderen blijven met regelmaat bang. Maar ze leren wel om door te zetten, zich niet te laten weerhouden door dingen die spannend zijn. En met de tijd verdwijnen krokodillen en leeuwen voorgoed naar de dierentuin, achter slot en grendel.

Als volwassenen hebben we vaak wel leren omgaan met angst. Zo lang we maar open kunnen praten over dat waar we bang voor zijn, en elkaar een beetje helpen, soms even meelopen of bemoedigend toespreken… Dan kunnen we een spook hier en daar wel aan.

2 reacties op “Spoken
 1. kleeblatt schreef:

  Ik vind jou verhalen nog steeds erg leuk.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
16 november 2016
Kaarsjes:
 •  

  Vluchtelingen.

  In gedachten en gebed denk ik aan hen die gevlucht zijn terwijl ik de kaars ontsteek. Leg het in gebed neer in de hand van God.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer ik vraag u om kracht om moed en vertrouwen. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij help ons op de weg die wij gaan amen.
 •  

  Jula en haar vader, moeder en broertje

  troost en kracht in het leven zoals het gegeven is.
 •  

  Mezelf

  Voor een tweede kindje... En vertrouwen dat God voor mij zal zorgen. Dat er niet weer opnieuw complicaties zullen zijn. Heer ik bid u om.een wonder. Ontferm u over ons!!!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars