Voor iedereen een medaille!

Mijn eerste bijdrage op Mijn Kerk.nl. Benieuwd waar de inspiratie voor het schrijven van deze blog vandaan komt? Onderaan vind je de Bijbeltekst.

Wat een fantastische sportzomer voor alle sportliefhebbers! Eerst het WK hockey in eigen land. Nu het WK voetbal, dat we natúúrlijk gaan winnen. En straks als vaste prik Wimbledon en de Tour de France. Heerlijk om naar te kijken. En het inspireert veel mensen ook om zelf te gaan sporten.

Het nut van sporten heb ik altijd een beetje in twijfel getrokken, zal ik eerlijk zeggen. Je krijgt er maar blessures van. Zelf was ik geen held bij gym. Bang voor de bal en hoogtevrees in de klimtouwen en klimrekken. En ik ben door nuchtere ouders opgevoed die zeiden dat het vooral belangrijk was gezond te eten en normaal te bewegen. Gewoon bewegen. En als je niet meer beweegt, nou ja, dan merk je het wel…

‘Het is goed om je kop fris te houden’

Toch ben ik ook wel door schade en kilo’s wijzer geworden dat iets meer dan normaal bewegen toch ook wel gezonder is. En dat bewegen en sporten vooral ook goed is voor je geestelijke gezondheid. Als je continu maar bezig bent, of juist helemaal niet, dan verlies je nog wel eens je doel uit het oog. Als alles om je heen druk is, lijkt het soms alsof je nooit je doel bereikt. En dat alles wat je doet slechts een slag in de lucht is.

Daarom is het ook goed om je kop fris te houden en te leven als een sporter. Dat betekent niet meteen dat je deze zomer de halve marathon moet kunnen lopen, of dat je niet meer die sportfanaat vanaf de bank mag zijn. Leven als een sporter betekent dat je je leven richt op een doel. Op iets dat je belangrijk vindt. Kinderen, vriendschap, zorg, of iets anders waarin je iets wilt betekenen. Ieder mens kan iets betekenen. Hoe maak jij het verschil?

‘Denk niet te snel: dat kan ik niet’

Denk niet te snel: dat kan ik niet. Het gaat er niet om iets onmogelijks te bereiken. Ga voor wat je wel kunt bereiken. Wat je waardevol vindt. Want ieder mens kan iets betekenen. De pauzes in de sportzomer geven misschien wat rust om eens stil te staan bij wat jij belangrijk vindt. Misschien ben je dat door drukte of andere omstandigheden wat uit het oog verloren. Ga er dan voor. Als een sporter. Kies een doel, waarin je wilt scoren. Dat betekent dat het nodig zal zijn jezelf te beheersen. Niet omdat andere dingen niet zouden mogen. Iemand anders beheerst jou niet, je beheerst jezelf. Omdat je je wilt richten op jouw zelfgekozen doel.

Als je zo leeft als een sporter, dan put je jezelf niet uit, maar ga je voor goud. En dan ligt er bij de finish voor iedereen een medaille klaar! Een fijne (sport)zomer voor iedereen!

Deze blog is gebaseerd op deze bijbeltekst

Foto: Pete op Flickr.com

4 comments on “Voor iedereen een medaille!
 1. Avatar m. schreef:

  Mooi geschreven,
  Het spreekt mij aan, ben al een jaar aan het trainen en ik ben op dezelfde manier groot geworden, ben niet aangemoedigd om een sport te doen maar vond het toch wel leuk om nu, na die ervaringen van vroeger op school toch eens te kijken hoever ik kan komen op dat vlak. Dus ik ga wel voor een halve en hele marathon. Ook in het gewone leven ben ik bezig met een cursus psychologie waarbij je dagelijks je doelen formuleert en daarbij aangeeft in jezelf te geloven om bepaalde doelen te bereiken. Bijvoorbeeld elke dag is een nieuwe mogelijkheid om…Daarbij denk ik aan mogelijkheden zien om de wereld en jezelf als persoon mooier te maken.
  Beter zeggen, denk nooit dat kan ik niet, want dan zal je het ook niet kunnen.. Geloof in jezelf en voor iedereen een medaille!!

  • Otto Grevink Otto Grevink schreef:

   Dank je voor je reactie. Mooi hoe je schrijft dagelijks doelen voor jezelf te formuleren mét geloof in jezelf dat je dat kunt. Hoe hou je jezelf in dat ritme om dat steeds te blijven doen/hoe train je jezelf?

   • Avatar m. schreef:

    Hallo,
    Het beste is een manier te vinden die bij je past, er zijn een hoop keuzes, sport je in de natuur, of een rondje in de buurt, alleen of met een maatje, en, in een groep dan ben je toch net iets gedrevener dan alleen en het is belangrijk dat je voldoening hebt over wat je doet. Belangrijk dat de trainer ook belangstelling toont. Verder is het leuk om af te wisselen en een paar mensen te hebben die eens met je gaan fietsen, hardlopen wandelen of zwemmen, zo word je het echt niet beu. En met die cursus is elke dag weer een uitdaging, en de voldoening kan in kleine dingen zitten, zoals iemand voor laten gaan bij de kassa , even meelopen met een toerist die iets niet kan vinden in de winkel, een gulle gift doen als een vriendin een sponsorloop gaat doen etc. Verder is het zaak in de gaten te gaan houden wat je gedachten zijn en wat voor een invloed op je heeft bijv. gaan trainen, denken het wordt niks als je bent begonnen en dan bedenken wat je eraan kan doen (bijv. bij de zee gaan lopen als het warm is of in het bos ipv in de zon) en dan toch in de flow komen en een leuke prestatie neerzetten voor jezelf. Maar ook in het dagelijks leven kunnen gedachten van een neutrale gebeurtenis iets negatiefs maken terwijl dat helemaal niet nodig is. Opletten dus dat dat geen grip op je krijgt en het omzetten in een positieve gedachte, zo win je heel wat. Heel bewust bezig zijn dus..

 2. Avatar irma schreef:

  Prachtige column en zeker als je bedenkt dat voor ons straks de erekrans klaar ligt.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
9 juli 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief