Spreekbeurt

De familie van Jacqueline is muzikaal en als de jongste dochter een spreekbeurt houdt over muziek, komt niet alleen de trompet van haar zelf aan de orde. Nee, de viool van mama Jacqueline mag ook mee naar school. Maar daar weet mama zelf toch veel meer over te vertellen.

Spreekbeurt

Mijn middelste kind van 11 moet haar spreekbeurt houden. Omdat op de trompet spelen haar grootste hobby is, is het onderwerp van haar werkstuk “Muziek”. Als er ook nog een spreekbeurt op volgt, gaat ze verder met dit onderwerp.

Muziekinstrumenten

Natuurlijk gaat het ook over verschillende muziekinstrumenten en wat is er leuker om dan ook wat instrumenten te kunnen laten zien? Dus rijd ik met haar trompet, de tuba van haar zus, de blokfluit van haar broertje en mijn eigen viool naar school.

Zonder mij

Ik kan er zelf helaas niet bij zijn. Ik maak met meester de afspraak dat mijn dochter mijn viool mag laten zien, maar daarna moet de viool weer snel terug in de kist. Als de kinderen meer wilden zien of horen, dan wil ik daar wel een keer voor naar school komen.
Nou dát wil groep 7 wel! En vandaag is het zover.

Mama in de klas

Ik vind het toch wel een beetje spannend! Het is lang geleden, dat ik een spreekbeurt gehouden heb. 30 pre-pubers en een viool? Vinden ze dat niet saai? Wat voor vragen gaan ze stellen?
Voordat ik naar school ga, heb ik nog snel even wat dingetjes opgezocht. Esdoornhout, ebbenhout, brazielhout, paardenhaar, kam, stapel, kinsteun… Ik hoop dat ik het kan onthouden.

Als ik de klas binnenkom, mag ik gelijk beginnen. Al voordat ik mijn viool uitgepakt heb, gaan de eerste vingers omhoog. Ik besluit mijn verhaal aan de hand van de vragen te vertellen. Wat leuk om al die vragen te horen. Over de verschillende houtsoorten gaat het niet. Toch zitten er lastige vragen tussen. Ik weet niet meer, wat mijn doosje hars destijds gekost heeft en of het dezelfde hars is als bij handbal gebruikt wordt. En wat een viool kost, weet ik eigenlijk ook niet.

Op de viool spelen

Het hoogtepunt is toch wel dat alle kinderen even op de viool mogen spelen. Een paar stoere jongens bedanken, maar de meeste kinderen willen wel.
Ik ben dankbaar dat ik op deze manier een stukje van mijn enthousiasme voor muziek door mag geven.

En ik, ik kijk uit naar de volgende keer dat ik weer samen met onze organist in de kerk mag spelen. Het oefenen alleen al is een feest!

“Bespeel jij ook een instrument?”

viool-tuuur

foto: tuuur