Stairway to heaven

'Ik ga naar boven'. Het klinkt alsof 'ie een boodschap gaat doen en zo weer terug is. Het klinkt zo gewoon.

“Ik ga naar boven’, zegt hij. Hij is 95 jaar oud, is kortgeleden gevallen en vindt het genoeg. Als ik ‘m een week later weer spreek, zegt ‘ie exact hetzelfde: ‘Ik ga naar boven’. Eerlijk gezegd had ik op dat moment m’n twijfels.

Hij lag zo kwiek en fleurig in z’n bed. Hij was zo spraakzaam. “De mensen denken dat zij aan de touwtjes trekken. Maar is er maar één die echt weet hoe het komt.” En hij wijst naar boven. Z’n overgave aan God, z’n zeker weten ontroert me.

Vrede

Als het over God gaat, gaat het bij hem niet om geloven, maar om zeker weten. Vragen en twijfels mag een ander hebben, maar hij heeft ze niet. En dat terwijl hij een zoon van 38 heeft verloren. Met zijn vrouw is hij toen door een diepe crisis gegaan. Aan het einde van mijn bezoek bid ik of onze God zijn kind thuis wil halen.

Twee weken later, op zaterdag, belt z’n dochter: “Pa is overleden”. Hij heeft z’n laatste doel, z’n bestemming bereikt. De dochter en alle andere familieleden zijn verdrietig. Te midden van vijf generaties was hij het middelpunt. Z’n lach, de twinkeling in z’n ogen, de hartelijkheid en warmte die hij aan hen uitdeelde, wat zullen ze ‘t missen.

Het is Kerstfeest. De vrede is gekomen. Nu nog in het klein, in het hart van een oude man, in de harten van talloze anderen. En ooit: helemaal.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
26 december 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief