Steeds meer mens worden

Als je iemand ontmoet en spreekt, wordt diegene meer mens voor jou. Geesje ontdekt dat opnieuw tijdens het MijnKerk.nl bloggersdiner.

Deze week hadden we een bijeenkomst met een aantal bloggers en redacteuren van MijnKerk.nl. Op het terras van een heel fijn restaurantje in Amersfoort hadden we de tijd om elkaar te ontmoeten. We zouden een voorstelrondje doen. Dat klinkt als een korte kennismaking, maar besloeg uiteindelijk zowat de hele avond. We deelden wie we zijn, maar ook wie we waren, er kwamen levensverhalen op tafel.

Negen mensen van verschillende leeftijden, van verschillende generaties, gezinssituaties, met en zonder werk, uit verschillende kerken. Allemaal verhalen, soms over pijn en verdriet. Verhalen over het leven. Soms een heel verhaal in een paar simpele woorden. Maar ik had het idee dat het gevoeld werd, gehoord werd. En nu hebben een aantal van mijn medebloggers niet alleen een gezicht, maar ook een lach en gebaren. Ze hebben een stem en een verhaal. Bijzonder hoe mensen ontmoeten en spreken ze ineens meer mens voor je maakt.

steeds meer mens worden

Levensverhalen delen

Jezus ontmoette tijdens zijn rondreizen door Israël ook veel nieuwe mensen. Mensen die door God, zijn vader, al door en door gekend waren. Maar door ze te ontmoeten werden ze echt mens voor Jezus en werd God, in Jezus, echt mens voor hen. Jezus luisterde ook naar levensverhalen, waar met weinig en soms zelfs zonder woorden een heel verhaal verteld werd. Hij deelde maaltijden met mensen uit alle lagen van de bevolking, hij at met hen en nam de tijd om levensverhalen te delen, precies zoals wij deze week deden.

Ik stel me zo voor dat het gezellig was, dat er geïnteresseerd geluisterd werd en geanimeerd verteld. En als het allemaal een beetje te serieus, te droevig of te zwaar werd, dat Jezus dan een grap maakte, iedereen even lachte, het daarna een poosje stil was waarna iemand met een tevreden zucht over een ander onderwerp begon. Ik stel me dan voor dat de gasten en de gastheer aan het einde van de dag terugkeken en wisten dat ze een stukje van God hadden gezien, in Jezus.

Steeds meer mens

Tijdens het bloggersdiner moest ik denken aan de blog ‘Hee mooi mens’ die ik in april schreef. Ik realiseerde me dat ik met een groep hele mooie mensen aan tafel zat. Door alleen naar ze te kijken, toen ik nog niets over ze wist dan alleen dat ze ‘iets’ met MijnKerk.nl deden, wist ik dat het mooie mensen waren. Maar toen zij over zichzelf vertelden, toen ik de vrolijke lach van de ene zag, het bijzondere verhaal van de ander hoorde, wist ik dat ik stukjes God had gezien. Dat we allemaal een stukje van hem meedragen en dat we zoals we daar samen waren een groter beeld van hem konden laten zien. Dat we samen zijn beeld completer maken, rijker, uitgebreider, mooier. Zo samen zijn, onze verhalen delen en in elkaar Jezus zien, dat maakt ons steeds meer zoals hij, steeds meer mens.

Wil je ook nieuwe mensen ontmoeten? Word lid van de MijnKerk.nl community, een besloten groep op facebook, waar we onze (levens)verhalen delen en met elkaar meeleven.