Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw?

“Woont u ook in Appingedam? Ik zou direct gaan verhuizen!” Hij bedoelt het als een grapje, maar heeft ook een serieuze ondertoon. Ik word op straat aangesproken door een aannemer, als ik post kom bezorgen in een woonwijk waar hij een project aan het afronden is.

Het is niet zomaar een bouwproject, maar een project waarbij nu eerst een aantal rijtjeshuizen aardbevingsbestendig wordt gemaakt. Het is een klein aantal in een grote woonwijk die volledig op de schop gaat. Nagenoeg alle woningen worden afgebroken en daar komen nieuwe voor in de plaats. Een aantal huizen is al aardbevingsbestendig gemaakt, maar dat project is mislukt, dus worden die alsnog afgebroken. Even verderop wordt gewerkt aan woningen die ook al versterkt zijn. Daar was de afwerking dusdanig slecht, dat er alweer weken bouwvakkers in en uit lopen om alles opnieuw aan te pakken.

Werkbaar

In die woonwijk werk ik dagelijks als postbezorger. De afgelopen weken waren de woningen waar de betreffende aannemer met heel wat bouwvakkers aan werkte, niet bereikbaar. De bewoners woonden tijdelijk in een zogenoemde wisselwoning (die daarvoor als paddenstoelen uit de grond verrijzen hier in de omgeving). Om toch hun post te kunnen bezorgen, waren er brievenbussen in een lange rij aan een hek bevestigd. Heel handig op zich voor postbezorgers, want dat scheelt een eindje fietsen en lopen.

Lastig

Omdat het project bijna klaar is, vertelt de aannemer me even dat die constructie van de brievenbussen nu ook weer gaat verdwijnen en dat ik dus binnenkort weer de straat in kan. We komen even aan de praat. De reden dat hij gekscherend zegt dat ik moet gaan verhuizen, is met name vanwege de opmerkingen die hij heeft gekregen tijdens het project. Laten we zeggen hoe moeilijk sommige mensen kunnen doen.

Wachten

Ik vertel hem, dat wij ook nog in afwachting zijn van wat er gaat gebeuren. Want ik woon op een steenworp afstand van deze wijk en ook in ons huis zien we de scheuren door de bevingen en is er geïnspecteerd hoe aardbevingsbestendig onze woning is. Alleen wachten we nog op de uitslag daarvan. Inmiddels duurt dat wachten bijna een jaar. (zie ook mijn blog van begin dit jaar.) 

Ongeduldig

Als ik weer op de fiets stap, bedenk ik me dat de aannemer natuurlijk zijn uiterste best doet, maar dat hij zich misschien wel moet bedenken hoe lang er al gewacht wordt en hoeveel er al is mis gegaan. Daar worden mensen argwanend en ongeduldig van en korten de lontjes wat verder in. Niet voor niets zijn er afgelopen week twee geestelijk verzorgers aangesteld. Speciaal om mensen in het aardbevingsgebied bij te staan.

Troost

In mijn hoofd komt het liedje: “Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw”. Als kind zong ik het graag. Het gaf me een soort troost. Dat alles nieuw wordt geloof ik nog steeds, maar dat stil maar, wacht maar, daar heb ik vaak wat moeite mee. Soms kun je ook meehelpen of moet je zelfs meehelpen om te zorgen dat het nieuw wordt. Of om iets goeds te doen totdàt alles nieuw wordt.

Feestje

De aannemer die ik heb gesproken, zal best vervelende dingen hebben meegemaakt de afgelopen maanden, maar hij zal hopelijk ook begrijpen dat mensen na zoveel onzekerheid niet langer stil zitten en afwachten. Een dag later zag ik dat bij één rij woningen overal vlaggen hingen, in nieuwe vlaggenmasten. Alle bewoners komen weer terug in hun eigen, volledig gerenoveerde huis en dat mag gevierd worden.  

Feest!

Onze grote Aannemer zal ongetwijfeld ook veel over zich heen krijgen. Maar volgens mij hoeven we niet stil te zitten en af te wachten, maar mogen we meebouwen. En al duurt het soms heel lang, uiteindelijk mag de vlag uit om een groot feest te vieren. Want alles wordt nieuw!

One comment on “Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw?
 1. Avatar Marjon schreef:

  Stil maar wacht maar, alles wordt nieuw…. voor mij is het ook zo’n hoopvol, maar vooral toekomstgericht lied wat ik zo vaak niet met de realiteit van alle dag kan combineren.
  Kortgeleden heb ik dit lied gecombineerd gehoord met dat mooie refrein van Ramses Shaffy: zing vecht huil bid lach werk en bewonder…..
  Stil maar, zing maar alles wordt nieuw….
  Stil maar, vecht maar alles wordt nieuw…..
  Stil maar, huil maar alles wordt nieuw…..
  Stil maar, bid maar alles wordt nieuw…..
  Stil maar, lach maar alles wordt nieuw…..
  Stil maar, werk maar alles wordt nieuw…..
  Stil maar, verwonder maar, alles is nieuw….
  Stil maar. bewonder maar, alles is nieuw……
  Gewoon het gezang, met steeds twee regels refrein volgen, met vervanging van “wacht” door één van de bovenstaande woorden, en als afsluiting aan het einde die laatste twee regels als toevoeging aan het geheel. Het was bijzonder om te horen. Ik weet dat het tijdens de voorbereiding van een dankdienst voor het leven van iemand door de familie samengevoegd is, en weet dus helemaal niet of ik zwaar in overtreding ben om het hier te delen. Maar het geeft dit geliefde kinderlied wel de juiste toon om het voor mij weer zingbaar en leefbaar te maken. Stil zijn is zó belangrijk om ruimte te maken en te houden voor nadenken, met God te praten, om te luisteren en ook te horen wat Hij ons te zeggen heeft, maar ook om gewoon van te genieten als ontlading van drukte of voorbereiding op onvermijdelijke te grote drukte. De stilte wordt gevolgd door actie en dat is voornamelijk doorgaan met leven… met mens zijn, met Gods Kind zijn. Vechten, werken,bidden, huilen, lachen, het gewone dagelijkse leven in een notendop. Bewonderen en verwonderen als bijzonderheden die een kleine blik op dat beloofde “alles nieuwe” geven en het leven zo de moeite waard maken.

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
8 december 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief