Stille week

De chocolade-eitjes zijn op, de matzes ook, Pasen is weer voorbij. Toch blik ik nog even terug… 

Afgelopen woensdag overleed mijn schoonvader. Middenin de Paasweek. Dat was eigenlijk wel mooi en bijzonder, want geloof betekende alles voor hem. Woensdag was het Schortelwoensdag, waarop volgens de traditie het klokgelui werd opgeschort tot en met Stille Zaterdag. Ook wij zetten de klok woensdag stil toen mijn schoonvader rustig insliep, in liefde door zijn gezin omringd.

Jezus’ dood

Toen Jezus overleed, wat we met Goede Vrijdag herdenken, viel er een diepe duisternis over Israël staat in de Bijbel. Het werd donker, omdat met Jezus’ dood het licht uit de wereld leek te verdwijnen. De discipelen waren ontroostbaar, hun leraar, hun meester, hun Jezus was er niet meer. Ze wisten niet meer wat ze moesten doen. Ze verloren de hoop. Maar Jezus stond op Paasmorgen weer op uit de dood. En toen begonnen ze pas te begrijpen wat hij hen al die tijd had willen uitleggen: hij was gekomen om hen een weg naar de hemel te geven.

Het licht blijft aan

Hoe anders was onze week. Het werd niet donker toen mijn schoonvader overleed. We waren verdrietig, maar niet ontroostbaar. Want juist door die Stille Week zo’n 2000 jaar geleden, hebben wij hoop, de zekerheid dat onze (schoon)vader in de hemel is. Door Jezus’ dood is voor hem het sterven geen einde meer, maar een nieuw begin. Het licht blijft aan.

Een plek aan uw zijde

De dagen voor zijn overlijden vonden mijn schoonouders steun bij Psalm 16, waarin in vers 11 staat: ‘U wijst mij de weg naar het leven: overvloedige vreugde in uw nabijheid, voor altijd een lieflijke plek aan uw zijde.’ Door Pasen weten we dat God de deuren heeft opengezet, voor ieder die in hem gelooft. De weg naar een plek in de hemel is open.

Wat een troost om te weten dat mijn schoonvader daar is, aan de zijde van zijn hemelse Vader.

 

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
19 april 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief