Stille zaterdag als dag van overgave

Overgave aan iets of iemand kan doodeng zijn. Het maakt kwetsbaar en afhankelijk. Je hebt geen controle meer over de uitkomst. De toekomst kan er opeens totaal anders uitzien. Dat kun je ook lezen in de bijbel bij volgelingen van Jezus op deze stille zaterdag. 


Kleine moeite


Op vrijdag hoopten de discipelen misschien nog op een wonder toen Jezus aan het kruis was gespijkerd. Jezus had van het kruis af kunnen komen, als Hij tenminste was wie hij altijd had gezegd dat hij was. Hij had doden opgewekt, zieken genezen, brood vermenigvuldigd. Kleine moeite toch om aan het kruis waar hij werd bespot opnieuw te laten zien wie hij was? Jezus gaf zich vrijwillig over en stierf. De discipelen ontluisterd en intens verdrietig achterlatend. De grote plannen van de volgelingen waren niet uitgekomen. Sterker nog, sommigen waren van Jezus weggerend toen ze in het nauw werden gedreven.


Je verlies nemen

Deze zaterdag is een dag van overgave. Soms zijn de situaties zo sterk overweldigend en heb je al je krachten gebruikt, alles gedaan wat in je macht is om de situatie onomkeerbaar te maken dat er niets anders rest dan stil zijn. Die controle loslaten is doodeng, het proberen over te geven aan God ook. Het betekent bewust rouwen en je verlies nemen. Bewust afstand nemen van negatieve gedachten.  Het betekent dat je je hersenen niet meer pijnigt met de vraag hoe je het anders had kunnen doen. Hoe je dingen terug zou kunnen draaien. Of hoe je nu verder moet. Als je zo’n gedachte voelt opkomen, besef dan dat je hier regie kunt voeren. Je kunt kiezen. Het heeft te maken met verlies nemen en tenslotte accepteren dat het leven een kant op gaat die je helemaal niet wilt.

Op stille zaterdag denken we aan de plotselinge stilte rondom Jezus. De menigte is weg, Hij is dood, alles lijkt definitief afgelopen.

Hoop

Toch weten we wat er na zaterdag gebeurde. Dat God deed wat hij al eeuwen daarvoor had gezegd. De zoon van God moest lijden, maar zou daarna opstaan in een nieuw lichaam. Dat wisten ze op zaterdag nog niet, maar wij wel. Nieuwe hoop. Zelfs als onze omstandigheden niet zijn wat wij zouden willen, en misschien blijven ze wel zo, dan kunnen we ons vasthouden aan diezelfde hoop. Als je het idee hebt dat God je heeft verlaten zoek dan de omarming van God in andere mensen op. Mensen die je kunnen helpen, die zonder oordeel naar je willen luisteren.

Wat doe jij op een dag waarin je niet weet hoe de volgende dag er uit zal zien?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
31 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief