MENUMENU

Techneuten en geloven: gaat dat samen?

De man tegenover mij is resoluut, duidelijk: "Als techneut houd ik mij bezig met de feiten, met reële, tastbare, zichtbare zaken. En God kan ik geen feit noemen. Daarom heb ik moeite met God. Al houd ik er rekening mee dat er een God bestaat. Maar hoe of wat, daar kunnen we helemaal niets over zeggen". En daar voegt hij aan toe: "En toch kom ik graag in de kerk. Voor het verhaal van de dominee én voor de koffie."  

Opmerkelijk

Opmerkelijk zoals deze techneut een relatie legt tussen wat hij doet én zijn moeite met geloven. En ook grappig, want een week voor deze ontmoeting sprak ik nog een techneut en die koos een hele andere insteek.

Verwondering

Hij zei: “Als technicus kijk ik met een nuchtere, zakelijke blik naar de wereld om mij heen. Ik ben altijd bezig om te doorgronden en te begrijpen. Ik wil graag steeds meer weten, zoals talloze techneuten en intellectuelen op deze aardbol. Regelmatig hoor ik wetenschappers zeggen dat hun kennis en kunde hun weerhoudt om in God te geloven. Maar dat snap ik niet. Voor mij is het precies omgekeerd: des te meer ik weet, des te meer ben ik mij bewust van het vele dat ik niet weet. En des te meer verwonder ik mij over de enorme complexiteit van het leven, van de natuur. En dan kan ik niet anders dan geloven. Ik geloof in een God die die hele complexe werkelijkheid heeft geschapen!”

Job

De woorden van God tegen Job sluiten hier naadloos bij aan.

Job 38: 4-11

4Waar was jij toen ik de aarde maakte?

Vertel het maar, als je zo veel weet.

5Wie heeft de grenzen en de maten van de aarde bepaald?

Dat weet jij vast wel!

6Waarop is de aarde gebouwd?

Wie heeft de eerste steen van de aarde gelegd?

7Toen dat gebeurde, juichten de sterren van vreugde,

en alle ​engelen​ zongen een ​lied.

Vragen over de zee

8Wie heeft de zee tegengehouden,

zodat het water niet over het land stroomde?

9Ik was het die dat deed!

Ik stuurde wolken naar de zee,

en die bedekten het donkere water.

10Ik bepaalde tot waar de zee mocht komen,

ik maakte de grens tussen water en land.

11Ik zei tegen de zee:

‘Tot de kust mag je komen, niet verder.

Daar moeten je machtige golven stoppen.’

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
8 april 2017
Kaarsjes:
 •  

  Au

  Dat au mag blijven op het pad van christus jezus.veel liefde voor haar en gezin dat rn de liefde van jezus mag ontvangen
 •  

  S.D

  Dat Hij angst mag overwinnen in jezus naam.
 •  

  Jou.

  God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars