Thaise zoete garnalen met gebakken rijst

Tijdens de vastentijd hebben onze voorouders eeuwenlang geen dieren en dierlijke producten gegeten, waarbij vis niet onder de definitie van ‘dier’ viel. Onderstaand gerecht hebben ze zeker niet gegeten. Maar hoe leuk om je te realiseren dat de Oosterse keuken een prima basis vormt voor ‘onze’ vastenregels!

Of het authentiek Thais is, betwijfel ik, maar het heeft wél de heerlijke Thaise smaken. Bovendien staat het – als je de rijst eenmaal hebt gekookt – binnen een kwartier op tafel en ik garandeer je ‘ooohs’ en ‘aaahs’ en “mmms’ van je tafelgenoten. Het is gemakkelijk te vermenigvuldigen (tot zes personen gemakkelijk in één portie in de wok te doen) en het misstaat dus ook niet bij een etentje tijdens de vastentijd!

Redelijk gemakkelijk | voorbereiding 25 minuten | bakken 15 minuten  

Nodig voor 2 personen:

Garnalen - lijst benodigdheden

* verse koriander
** plantaardige olie

Om rijst krokant te kunnen bakken, heb je afgekoelde rijst nodig. Kook daarom eerst de rijst volgens de instructies op het pak en laat hem afkoelen. Heb je een beetje haast? Doe dan een flinke laag koud water in je gootsteen en laat de pan met de gare rijst er een kwartiertje in staan, terwijl je af en toe even roert. Nog gemakkelijker is het om de rijst ‘s ochtends al te koken of zelfs de avond van te voren. Met het deksel op de pan droogt de gare rijst niet uit en je hoeft de rijst ook niet koud te zetten.

Doe vlak voordat je daadwerkelijk gaat kokenv het voorbereidende werk. Pel de eventueel ongepelde garnalen. Verwijder het darmkanaal. Haal de zaadjes uit de peper en hak hem in kleine stukjes. Snijd van je gember een stukje van ongeveer 1 centimeter af, verwijder het velletje en hak de gember fijn. Verwijder de groene kern van de teentjes knoflook. Snijd de bos- of lenteuitjes in ringetjes van ongeveer een halve centimeter en hak de koriander fijn.

Zet de oven aan op 50 graden, hierin houd je straks de garnalen warm zonder dat ze droog en taai worden.
Doe een scheutje olie in de pan. Verhit de wok/pan en bak daarin kort de stukjes gember en Spaanse peper. Pers er de teentjes knoflook in uit en voeg de garnalen toe. Bak ze in ongeveer 2 minuten gaar. Haal het mengsel uit de pan en houd het warm in een schaaltje in de oven.

Voeg eventueel nog wat olie toe in de pan/wok. Bak nu ongeveer 2 minuten de bos- of lenteuitjes. Voeg dan de rijst toe en de (uitgelekte) erwtjes. Bak op redelijk hoog vuur, onder voortdurend omscheppen gedurende ongeveer 4 minuten. Voeg dan naar smaak redelijk wat vissaus toe (ik raad aan ongeveer 2 à 3 eetlepels).

Je kunt de rijst meteen op de borden scheppen, óf in een schaaltje (eventueel nog even terug in de oven). Doe de garnalen nog even terug in de wok en voeg meteen de kokosroom toe, een scheutje gembernat (een ruime eetlepel) en tenslotte de koriander.  Nog geen minuutje laten pruttelen en klaar is Kees! Garnalen en saus over de rijst serveren en smullen maar!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
29 maart 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief