The Greatest

In m'n hele leven heb ik niet één bokswedstrijd gekeken. Ik heb Muhammad Ali dus ook nooit live op tv zien boksen. Maar nu - na z'n overlijden - ben ik toch zwaar onder de indruk van dit zwaargewicht. Heb je z'n dribbel gezien voordat hij met z'n vuisten toeslaat? Fenomenaal! Eigenlijk spijt 't me dat ik nooit de moeite heb genomen om op te blijven. Vooral omdat hij niet alleen in de boksring maar ook in het dagelijks leven een echte vechtjas was.

Hij vocht met hart en ziel tegen het onrecht dat zwarte Amerikanen werd aangedaan. Tegen de alledaagse discriminatie die in de jaren 60 van de vorige eeuw overal in God’s own country te vinden was. Hij, ‘the greatest’, was niet welkom in vele restaurants en in blanke kerken. Stel je voor. Het is nog maar zo’n 50 jaar geleden. Klinkklaar racisme.

Vechten

Weet je wat ik denk: omdat ‘the greatest’ samen met vele anderen niet alleen in de ring maar ook daarbuiten vocht tegen alles wat niet eerlijk was, is er nu voor het 8ste jaar een zwarte Amerikaanse president, Barack Obama. Helaas betekent dat niet dat racisme en discriminatie tot het verleden behoren. Niet in de States en niet in ons landje bij de zee.

En nu maar hopen dat er daar en hier mensen blijven opstaan die zeggen: God maakt geen onderscheid, dus doen wij het ook niet.

Jezus roept ons tot de ander,

zo verschillend als wij zijn,

ras of huidskleur, rangen, standen –

Jezus trekt geen scheidingslijn.

Ga met vrienden en met vreemden,

ga met mensen, groot en klein,

ga met zaligen en zoekers,

die op zoek naar waarheid zijn.

(Lied 975: 3 uit:Liedboek – zingen en bidden in huis en kerk)

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
11 juni 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief