MENUMENU

‘The winner takes it all’, voelt Anton

Gastblogger Anton van Dijken, organisator van Top2000-meet ups, over hoe het is om teleurstelling en tegenstand te verdragen. Maar: The winner takes it all!

Ik voelde mij vandaag een winnaar! Wat is dat toch een heerlijk gevoel, het gevoel dat je iets hebt overwonnen, je iets hebt bereikt.

Innerlijke stem
Ik had mijn twijfels, mijn moeilijke momenten. Ik liet mij op mijn weg beïnvloeden door pessimisten en negatieve denkers.
Ze zeggen het niet echt tegen je maar in hun ogen zie je het: “dat lukt hem toch niet…”. Of “dat houdt hij vast niet vol…”.
Maar het lukte: ondanks alles…
Ik voelde mij sterk verbonden met mijn innerlijke stem, die ik God noem.

Ik moest denken aan het Lied “The winner takes it all” van ABBA. Ik luisterde deze keer eens wat beter naar de tekst dan andere keren en ik ontdekte een paar interessante dingen, die mij toch weer iets hebben geleerd over mijn “winnaarsgevoel”.
“I don’t wanna talk
About things we’ve gone through
Though it’s hurting me, now it’s history
I’ve played all my cards
And that’s what you’ve done too
Nothing more to say, no more ace to play”

Wat kan het je pijn doen als mensen je verdriet doen. En soms doen mensen je meer pijn met hun woorden dan met daden. Woorden blijven vaak in je achterhoofd zitten. Als je niet oppast gaan ze een eigen leven leiden en soms, ga je zelfs geloven in de leugens
die over je verteld worden.

God of gok?
“The gods may throw a dice
Their minds as cold as ice
And someone way down here
Loses someone dear”
Het woord God komt ook voor in de tekst. In een context die eigenlijk zegt dat we “aan de Goden zijn overgeleverd”. Het is allemaal één grote gok.

“I was in your arms
Thinking I belonged there
I figured it made sense building me a fence
Building me a home
Thinking I’d be strong there
But I was a fool playing by the rules”
Als je bedrogen wordt door mensen die je dacht te kunnen vertrouwen, kun je verbitterd raken. Je loopt het risico dat je geloof verliest in “het goede doen”, je gooit wellicht
zelfs, je principes over boord. Waarom zou ik me eigenlijk aan de regels houden?

The winner takes it all
We worden teleurgesteld, we ervaren pijn, we zijn kwetsbaar en ja, soms voelen we ons aan de Goden overgeleverd, maar toch zou ik mezelf nooit een winnaar durven noemen zonder de innerlijke stem die zegt: “jij bent het waard; ik heb je lief”.
Het maakt de overwinning zoveel zoeter…

Anton van Dijken
antonvandijken@tiscali.nl

2 reacties op “‘The winner takes it all’, voelt Anton
 1. marina schreef:

  ja, weet alles van die woorden die pijn kunnen doen, mensen doen dit soms door frustratie en teleurstelling en dat kan lang blijven hangen.. het is makkelijker om iemand anders de schuld te geven dan de verantwoording bij jezelf te leggen. Het is makkelijker om tegen een ander te zeggen wat ze moeten doen en laten dan te kijken wat had ik zelf beter kunnen doen.

  • Anton Van Dijken schreef:

   Dag Marina, bedankt voor je reactie op mijn blog. Mijn ervaring is dat mensen vooral uithalen vanuit een soort onmacht of onvermogen om werkelijk met je in gesprek te gaan. Ze kijken ontzettend tegen je op of ze zijn erg jaloers op je. Vanuit één van die twee extremen is het moeilijk communiceren. Uiteindelijk draait het maar om één ding: Heb elkaar lief! Vanuit die gedachte ontstaat er ruimte voor een gelijkwaardige en eerlijke dialoog., in mijn ogen.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
11 maart 2016
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars