Thuis bij God? Waar is dat? – Nieuw in de kerk

Internetdominee Janneke Nijboer kwam via Twitter in contact met Tynke. Tynke is nog niet zo lang geleden gedoopt en zoekt een gemeente waar ze zich thuis voelt.
Ondertussen heeft ze heel veel vragen.

Van: Tynke
Aan: Janneke
Over: Verschillen

Dag Janneke,

Ik was zo ontzettend blij met je mail over zegenen. En ook zo onder de indruk dat iedereen het mag doen, ongeacht wie het is. Een ontzettend mooie en krachtige uiting. Dank je wel voor jouw zegen. Ik hoop dat we nog veel mensen mogen bemoedigen!

Roze viering

Kort geleden ben ik naar een evangelische roze viering geweest in Amsterdam. (Een roze viering is een kerkdienst gericht op mensen die homoseksueel of transgender zijn red.)

Ik had geen idee wat ik kon of moest verwachten. Een kerk, die roze gekleurd was. Wat zou dat dan zijn?

De preek ging, zoals ik het begreep, in grote lijnen over homoseksualiteit en hoe God ons bij naam kent door al onze verschillen heen. Dat raakte mij. Tegelijkertijd ging het ook over het gegeven dat sommige kerken moeite hebben met homoseksualiteit. Er werd iets gezegd over dat homoseksuelen graag naar deze roze vieringen gaan, omdat ze zich hier meer zouden “thuis voelen”. In dit warme nest zou men onder gelijkgestemden (h)erkenning vinden en verzachting vinden van eerder aangedane pijn in de ‘reguliere’ kerk.

Voor mij persoonlijk had deze ervaring een vervreemdend effect. Aan de ene kant was ik geraakt door zoveel medeleven en herkenning, aan de andere kant was ik bedroefd en voelde mij ook ongemakkelijk dat een dergelijk “thuis” blijkbaar nodig is. Om te merken dat mijn geaardheid blijkbaar als aparte categorie wordt gezien in de kerk, en duidelijk ook bij de evangelisch roze viering, dat voelde erg raar voor mij.

Hokjes

Wanneer ik vanuit mijn ogen naar de wereld en naar Christus kijk, dan speelt mijn geaardheid geen enkele rol in mijn geloofsleven. Zodra ik de Bijbel lees en met de ogen van Christus probeer te kijken naar mezelf, lukt het mij onmogelijk om mezelf als aparte categorie te zien.

Nergens lees ik over een vast omschreven hokje dat ‘geaardheid’ heet. Ook lees ik nergens dat ik zo opmerkelijk zou verschillen van andere mensen dat ik geen Christen mag, of zou kunnen zijn. Voor mij is het eenvoudig: Ik houd van God en Hij houdt van mij als Zijn kind en zodra anderen mij door Zijn ogen zien, weet ik zeker dat men ook van mij houdt. Waarom? Om wie ik diep van binnen door alle lagen heen ben, namelijk: gelijk aan jou.

Hoe zit dat met die hokjes tussen mensen?

Ben benieuwd naar jouw reactie, voor zover je er iets over kunt/wilt zeggen natuurlijk.

Tyn

thuis bij god

Van: Janneke
Aan: Tynke
Over: Verschillen

Hoi Tynke,

Wat een goed onderwerp snijdt je aan in je mail en wat kan een kerk lastig zijn, om je thuis te laten komen bij God. Volgens mij gaat het om die vraag, in je zoektocht naar een thuis: Op welke plek kan ik ervaren dat ik thuis kom bij God.

Verschillende kerken

De kerk is een groep mensen die elkaar opzoeken omdat ze zich samen geroepen voelen door Christus. Daar horen twee dingen bij. Het ene is het geloof dat je hebt opgedaan en dat je motiveert met anderen dat geloof te delen. Zoals jij ook weet zijn er heel veel verschillen in wat en hoe mensen geloven. In de loop van de tijd zijn daardoor heel veel verschillende kerken ontstaan, op het eerste gezicht merkbaar aan wat er wordt gezongen, aan de manieren van bidden, aan hoe er gepreekt wordt. Helaas heeft dat tot gevolg dat er ook mensen worden buitengesloten. Het denken over homoseksualiteit en homoseksuele relaties is in veel kerken een heikel punt.

Thuis komen

Persoonlijk vind ik het heel erg dat veel homoseksuele mensen daardoor niet onvoorwaardelijk welkom zijn in bepaalde kerken. Als er in jouw omgeving geen kerk is, waar je echt thuis kan komen, is een roze viering een krakkemikkige oplossing om toch kerk te ervaren.

Ik noem het krakkemikkig, niet om de kwaliteit en de intentie van de viering, maar om het verdrietige feit dat homoseksuele mensen niet in hun eigen omgeving een kerkelijk thuis kunnen vinden.

Verschillen vallen weg

Wat ik mooi vind, is dat je schrijft dat jij hetzelfde bent als ik, en ik dus hetzelfde als jij. In de ogen van God, van Christus vallen alle verschillen weg. Er is daar een mooie tekst over uit de brief van Paulus aan de gemeente in Galaten. Tegenstellingen vallen weg, zegt hij, omdat je door je doop bij Christus hoort. Lees maar eens: Galaten 3: 26 – 29.

Roze flyer

O ja, laatst was ik bij de EO-Jongerendag. Ik bezocht daar een stand van christelijke homojongeren en ontving een opmerkelijke roze flyer. Op de voorkant stond de vraag: Wat zegt de bijbel over homoseksualiteit? Toen ik de flyer openvouwde bleek de pagina helemaal leeg. Mooi, hè?

Graag lees ik je reactie, misschien wil je nog wat meer toelichting op wat ik geschreven heb, of heb je andere vragen. Ik kijk er naar uit!

Hartelijke groet,

Janneke

Eerdere blogs in de rubriek Nieuw in de kerk:

Nieuw in de kerk , 12 mei 2017

Over liefhebben – Nieuw in de kerk, 26 mei 2017

Liefde en recht doen – Nieuw in de kerk, 9 juni 2017

Kerkproeverij en uitnodigen – Nieuw in de kerk, 23 juni 2017

Iedereen kan zegenen – Nieuw in de kerk, 7 juli 2017

Meer weten over internetdominee Janneke Nijboer:

Janneke komt op voor mensen