Is de wereld je thuis of voel je je soms een beetje verweesd?

We schreven er al eens eerder over. Over hoe het leed van de wereld soms zo groot en veel is, dat je de krant liever niet meer openslaat en het journaal maar even laat voor wat het is. De wereld kan soms zo vijandig voelen. Geen plek waar je je thuisvoelt.

Dat gevoel van je niet echt thuisvoelen in de wereld, kan ook te maken hebben met een soort heimwee. Dat je ergens naar terugverlangt. Naar een plek waar het allemaal goed is. Waar geen bommen meer vallen op onschuldige kinderen. Waar geen slopende ziekte meer is. Waar mensen niet meer worden uitgebuit.

De wereld is niet mijn thuis

De Zuid-Afrikaanse zangeres Amanda Strydom zingt een prachtig lied over dit soort heimwee. ‘Deze wereld is niet mijn thuis’, zingt ze in het mooie Afrikaanse lied ‘My kamer’, naar aanleiding van een gedicht van Totius.

Met je hoofd in de wolken

Ook in de Bijbel vind je teksten die ons vertellen dat we ‘niet van deze wereld zijn’ (Johannes 17). Dat kan soms wat wringen. Want we leven wel middenin deze wereld. Als je Jezus bezig ziet op aarde in de verhalen van het Nieuwe Testament dan was Hij daar volledig aanwezig. Hij leefde niet in complete afzondering. Of met zijn hoofd in de wolken.

Hij had oog voor de mensen om hem heen. Zag wat hen bezighield. Had mededogen als ze ziek waren of verdriet hadden. Hij stond echt met zijn voeten in de klei. Dus als wij die bijbelteksten over ‘niet van deze wereld’ gebruiken om als christenen te leven alsof het er hier op aarde niet zo toedoet, dan zitten we er toch echt naast.

Pijn hoort onherroepelijk bij het leven in de wereld

Maar hoe dan wel? De Schotse filosoof John Macmurray schreef iets heel moois en raaks over dat leven in deze wereld. Hij zegt in een van zijn boeken (vrij vertaald vanuit Christi-Anarchy van Dave Andrews):

‘De enige plek waar we kunnen leven, is in de echte wereld. En de enige manier hoe we in die echte wereld kunnen leven, is om van die wereld te houden. En de enige manier om van die echte wereld te houden, is door onze angst voor de pijn, die onherroepelijk bij dit leven in de wereld hoort, te overwinnen.’

Herken je dit? En hoe ga jij om met de wereld als thuis/niet je thuis?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
15 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief