MENUMENU

Thuisblijfmoeder

Op Facebook zag ik deze week een afbeelding, waarin met verschillende foto’s werd weergegeven hoe mensen denken over de invulling van een beroep. Mijn beroep heet: thuisblijfmoeder. Niet om aan te horen! Ook niet echt duidelijk, want wat doet een thuisblijfmoeder behalve thuisblijven en moeder zijn? Ik maakte voor mezelf ook een afbeelding met verschillende plaatjes die weergeven hoe anderen soms denken over mijn ‘beroep’. Ik neem het met een korreltje zout natuurlijk, maar een kern van waarheid zit er wel in.

Wat een ander denkt dat ik doe

De één denkt dat ik hele dagen bezig ben met het opstarten van mijn eigen bedrijf, de ander denkt dat ik mijn leven besteed aan het huishouden. De kinderen denken dat ik de eigenaar en enige werknemer van Hotel Mama ben, waar ze alles wordt aangedragen. Ik heb zelf soms het gevoel dat ik alleen maar aan het opruimen ben, terwijl het speelgoed achter mijn rug meteen weer over de grond gaat. Eigenlijk zijn het allemaal onderdelen van wat ik doe op een dag. Het is in meer of mindere mate allemaal waar. Ja, ik zit ook af en toe met een kop thee op de bank met de voeten op tafel, heerlijk!

Ieder heeft zijn eigen drukte

Ik kan me van alles aantrekken van het beeld dat anderen hebben van mij en van wat ik doe of niet doe.  Ik kan me gaan verdedigen, een ode brengen aan de thuisblijfmoeder en haar harde werken voor de goede zaak. Maar ik zie vooral in dat iedereen met zijn eigen bril kijkt naar een situatie. Iedereen heeft zijn eigen drukte, zijn dagtaken en zijn pauzes. Toen ik de tekening af had, bedacht ik dat het vakje “en wat God denkt dat ik doe…” nog mist. Maar God hoeft niet te bedenken wat ik doe, hij weet het, ziet het en ik geloof dat hij aan het einde van de dag gewoon trots is. Trots op thuisblijfmoeders, werkende moeders, werkende vaders, thuisblijfvaders, carrièretijgers, werklozen, kunstenaars… Niet om wat ze doen, maar gewoon om wie ze zijn.

Thuisblijfmoeder (1)

 

 

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
13 maart 2016
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars