“Er staat simpelweg wat er staat, zoek er niets achter”

Mensen uit uiteenlopende beroepsgroepen over de 10 geboden. Hebben ze er iets mee? Is er een favoriet? Buschauffeur Jaap Filius trapt af.

Jaap Filius is buschauffeur op de lijnbussen in de regio Utrecht en actief lid van de protestantse gemeente Nieuwegein Noord. Er is een gebod waar hij stuk op loopt, maar gelukkig bieden de meesten hem houvast.

“De een zegt over de 10 geboden “Dat is alleen voor mensen die geloven”. De ander zegt “er niets mee te kunnen doen” en weer een ander vindt ze te streng en voor gewone mensen, “te hoog gegrepen”. Ik zeg: er staat simpelweg wat er staat, zoek er niets achter en ze zijn er voor iedereen, gelovigen en niet-gelovigen. Sterker nog: als we de 10 geboden van God niet hadden zou onze samenleving er volgens mij heel anders uitzien: niet goed.

God gaf de 10 geboden aan Mozes zodat er orde en rust kon komen in het bestaan van de klagende Israëlieten, maar ook in ons dagelijkse bestaan zijn ze onmisbaar: heel de grondwet van ons land is een weerspiegeling van de 10 geboden van God.

Communicatie met niet-correcte mensen

In de praktijk als buschauffeur ervaar ik dat het gebod ‘U zult de naam van de Heer uw God niet lichtvaardig gebruiken’ voor mij van groot belang in de communicatie met niet-correcte mensen. Bijvoorbeeld als iemand, zonder dat ik weet wat er eerder mis is gegaan, scheldend en vloekend instapt. Als ik iemand dan rustig en zonder schelden en vloeken aanspreek, heeft dat vaak een heel gewenst kalmerend effect. Alsof God zo zijn steun laat blijken omdat ik Zijn naam niet misbruikt heb. Overigens: de toon maakt hoe dan ook de muziek, wat ik hier beschrijf is bij mij in de bus geen dagelijks terugkerende situatie.

Favoriete gebod: u zult geen andere goden hebben

Het meest heb ik met het gebod ‘U zult geen andere goden hebben’: Er is voor mij maar een ware God en dat is de God van Abraham, Isaak en Jacob.

Moeilijk gebod: Eer uw vader en uw moeder

Het gebod ‘eer uw vader en uw moeder’ is voor veel mensen misschien wel het moeilijkste. Niet als je zoals ik uit een fijn en evenwichtig gezin komt, maar het wordt anders als je uit een gezin komt waar de onderlinge verstandhoudingen, om welke reden dan ook, ernstig in de war zijn. Hoe kan een mishandeld kind bijvoorbeeld zijn of haar ouders ‘eren’? Daar loop ik echt op stuk, maar de andere geboden zie ik als een waardevolle leidraad in mijn leven. “

Jaap Filius

Deel jouw mening!