Tijd

De Top 2000 is al begonnen. De laatste uren van 2014 tikken weg. 2015 staat voor de deur. Wat is het toch een wonderlijk fenomeen: tijd.

Tikkende seconden. En niemand die de klok stil kan zetten. Soms zou je dat willen. Als je ergens vreselijk tegenop ziet. Als je je heerlijk voelt. Stop de tijd! Nu!

2014 loopt ten einde. Zoals elk jaar ten einde loopt. Hoeveel jaren zijn er al niet geweest? Hoelang draait de aarde al rondom de zon? Eindeloos lang. Hoelang zal ze dat nog blijven doen?

Als je daar over nadenkt, besef je dat jij en ik daar nog maar heel even deel aan hebben. Ik zit in m’n 51ste levensjaar. En jij? Wat een tegenstelling: de tijd die maar doortikt en mijn tijd, jouw tijd die voorbij gaat. Ooit – toen onze vriendschap naar haar gevoel ten einde liep -schreef een vriendin mij in vette letters: Alles geht vorüber. Ja, in een mensenleven gaat alles voorbij. De mens gaat zelf voorbij. Jij en ik, wij zijn er maar even. Binnen die vierde dimensie ‘tijd’ duurt ons leven maar een ogenblik…

Op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag worden er in veel kerken diensten gehouden. Vaak wordt er dan dit lied gelezen en gezongen: Psalm 90. Wonderlijk, onbegrijpelijk: onze tijd is ingebed in Gods tijd.

Heer, bij U zijn wij veilig,
elke generatie weer.
God, U bent er altijd geweest.
U was er eerder dan de bergen,
al voordat de aarde bestond,
U was er al voordat alles begon
en U zult er altijd zijn. (uit: Bijbel in gewone taal)

Dat je het komend jaar iets van de onvoorwaardelijke veiligheid, die alleen de Eeuwige kan geven, mag ervaren.

Ik wens je een goede tijd in 2015.

Fotografie: Kayla Kandzorra (Flickr)