Tijdelijke buren

De afgelopen maand hadden wij tijdelijke buren. In de klimop op de schutting naast de keukendeur hadden merels een nestje gebouwd. Hoe schuw vogels ook zijn, in de maanden mei en juni is daar niets van te merken. Ze storen zich niet aan ons.

De eerste weken waren ze druk bezig met het bouwen van een nest. Goed plekje hadden ze uitgezocht, trouwens. Een hoge schutting, niet bereikbaar voor katten. De dichte klimop biedt beschutting tegen wind en regen.

Na verloop van tijd waren de jongen te horen. Steeds luider riepen ze om voer als een van hun ouders aan kwam vliegen. Als je goed keek zag je de opengesperde bekjes tussen de bladeren door.

Zelfstandig

We hadden een beetje hetzelfde patroon, de merels en ik. Als ik ’s ochtends in alle vroegte een flesje stond te maken voor mijn zoon en de keukendeur opendeed, waren zij ook al druk aan de gang met de eerste voedingen van de nieuwe dag. Dat schept toch een band. We willen allemaal gevoed worden. Groeien moeten we, om daarna zelfstandig verder te gaan.

Vandaag was het nestje leeg. Even had ik een verlaten gevoel. Geen piepende jongen meer, niet meer de drukke ouders die af en aan vlogen. Tot ik ze in de tuin zag. Een ouder die wormen oppikte en een jong dat er achteraan hupte. Het kon zelfs al een paar meter laag over de grond vliegen. Hard gaat dat. Af en toe propte de ouder wat in zijn bek. Binnenkort zal hij zijn eigen weg wel gaan. Tenminste, als het zover komt.

Goed gevoed

Deze fase van het grootbrengen van de jongen is in de tuinen van ons blok geen ongevaarlijke onderneming. Het is het terrein van vele katers. Dan heb je niet veel aan laag over de grond kunnen vliegen. En uiteindelijk ook niet aan je ouders. Dan kun je maar beter zorgen dat je veel en goed gevoed wordt. Des te sneller bouw je volgend jaar een nest in een klimop naast een keukendeur.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
18 juni 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief