Wat de toekomst brengen moge

We zijn weer met een schone lei aan het nieuw jaar begonnen. Het vuurwerk was door de mist dit jaar niet zo goed te zien, maar het schoot wel het oude jaar weg. De kerstspullen zijn inmiddels weer opgeruimd en het ‘normale’ leven begint weer.

Waar blijft de tijd?

Oud en nieuw. Het blijft een fascinerend ritueel. Een overgang naar een weer een volgende fase, een nieuw jaar.  Rituelen ordenen ons leven, ze laten ons terugkijken en vooruitblikken. Ze laten ons stilstaan bij belangrijkere zaken dan oliebollen en vuurwerk. Stilstaan, dat doen we eigenlijk veel te weinig zo door het jaar heen. En voor je het weet is er weer een jaar voorbij en zeg je ‘Het jaar is echt omgevlogen, waar blijft de tijd? Het leven glipt me door de vingers.’ Herkenbaar?

Leven zonder zorgen?

Met een schone lei beginnen. ‘Kan dat?’, vraag ik me af. Opnieuw beginnen kan nooit, want je hebt altijd wel bagage.  Ik leef met herinneringen, met mentale littekens, opnieuw beginnen wist niet alles uit. Bovendien zou ik dat ook niet eens willen. Er zijn leveranciers van geluk die suggereren dat je zonder zorgen kunt leven, dat we controle hebben op hoe ons leven gaat, want dat is geluk. Maar de eerste mens die dat lukt moet nog geboren worden denk ik.

Goede voornemens.

Toch denk ik bij het begin van een nieuw jaar, ik ga er weer voor! Bij God mogen we elke dag opnieuw beginnen. Hij daagt me uit iets van het leven te maken, ervan te genieten en het goede te doen. Wat gaat het nieuwe jaar me weer brengen? Ik maak plannen, heb goede voornemens, het is leuk ergens naartoe te leven, een doel voor ogen te hebben, dromen te leven. Een voornemen is in ieder geval eens wat vaker stil te staan door bijvoorbeeld te mediteren, te wandelen in de natuur, eens meer tijd vrij te maken om te genieten door leuke dingen te doen, zodat het leven me niet door de vingers glipt. Het leven door God gegeven is ook wat je er zelf van maakt.

Wat de toekomst brengen moge,  

Mij geleidt des Heren hand 

Het lievelingslied van mijn oma, wat ik aan het begin van dit nieuwe jaar elke lezer toewens!

Ik ben benieuwd naar jullie goede voornemens!

2 comments on “Wat de toekomst brengen moge
 1. Avatar Mar schreef:

  Mooi geschreven, en voor mij geldt dat ik zeker een beetje afstand moet nemen van dingen, naast het zorgen voor anderen, goed zorgen voor mezelf..mijn oma heeft dit lied zeker ook als een favoriet gehad

 2. Avatar Christa schreef:

  Mij geleidt des Heren hand, daar vertrouw ik volledig op.
  Ik heb nog nooit goede voornemens gehad met het nieuwe jaar.
  Elke dag gewoon weer opnieuw proberen.
  Dankjewel voor je verhaal

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
9 januari 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief