Toont afplakken posters Suitsupply nieuwe preutsheid?

Sinds een week worden posters van Suitsupply beschadigd, weggehaald of afgeplakt. Op de poster zijn twee zoenende mannen te zien. Ik moest ook even twee keer kijken toen ik gisteren langs een abri met die poster reed: zag ik dat goed? Maar dat was eerder onwennigheid dan afkeuring. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik er niet graag naar kijk, maar dat is een persoonlijke voorkeur. Afplakken is het andere uiterste. Weghalen en vernielen helemaal. De poster doorbreekt duidelijk een taboe, merk ik aan de aanvallende reacties. Is dat een nieuwe preutsheid die het taboe wil laten bestaan?

Nieuwe preutsheid

Deze weken voor Pasen staan bij MijnKerk.nl de zeven voornaamste verleidingen en de zeven deugden om daarmee om te gaan centraal. Deze week gaat het over lust en kuisheid. De reacties op de poster lijken op de reacties van vroeger op zoenende heteroseksuelen. In die oudere preutsere tijden was het taboe om intimiteit in het openbaar te laten zien. Gaan we naar een nieuwe preutsheid toe, waarin anders-seksuelen niet alleen niet hun intimiteit in het openbaar mogen tonen, maar ook nog eens agressief bejegend worden?

Is alles gezegd met het discriminatie te noemen?

Je kunt je afvragen of de reacties op de poster van Suitsupply wel over lust en kuisheid gaat, of niet meer over discriminatie. Toch vind ik het hierbij horen. Want met een discussie over discriminatie komen we er niet. Discriminatie en de agressie die helaas daaruit voortvloeit zijn extremen, waar we ons gemakkelijk politiek correct tegen kunnen verzetten. En de tolerantie die daaruit voortvloeit leidt vervolgens ook tot extreme situaties, waarin alles maar moet kunnen. Homo-, hetero- of andersseksueel: ik ben niet altijd gelukkig met uitingen van intimiteit in het openbaar. Ben ik daarmee preuts? Ach, ik zal niet ontkennen dat ik soms even aan moet wennen of gewoon geen behoefte heb om iets te zien, maar ik ben genoeg gewend geraakt om mezelf niet preuts te hoeven vinden.

Kuisheid als zuiverheid

Kuisheid gaat in eerste instantie niet om seksuele onthouding of het taboe op seks, maar om zuiverheid. Het is een deugd omdat het gaat om het zuiver omgaan met seksualiteit. Eerbaar, om met een oud woord te spreken. Doe je jezelf en de ander eer aan in de manier waarop je je seksualiteit beleeft? Of is het eerder een uiting van lust, waarin je jezelf niet eert?

Zuiver beeld van liefhebben

Als ik dan naar de poster van Suitsupply kijk is het heel persoonlijk of je dit een zuiver beeld vindt van twee mensen die elkaar liefhebben. Ik kan niet anders dan ja erop zeggen. En ik vraag me dan ook  sterk de zuiverheid van de tegenacties af.

Foto: Ronald Ohlsen op sikkom.nl

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
9 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief