Top 5 van net-niet-liedjes

Soms hoor je liedjes waarvan je denkt: "Waarom ben jij nou niet opgenomen in een of andere kerkelijke liedbundel?" Ze hebben iets magisch, iets spiritueels, iets dat ze 1+1=3 maakt, iets waar we niet direct de vinger op kunnen leggen, maar waarvan je voelt: hier is meer aan de hand. Soms is het de tekst. Soms de muziek. Soms beide. Helaas hebben de meeste van deze liedjes niet de Top 40 gehaald, laat staan een liedboek. Dit is mijn top 5 van liedjes die in een alternatief liedboek mogen worden opgenomen.

1) Mijn eerste keus is de de ‘dance-versie’ van een oud liedje van Candi Staton: ‘Hallelujah anyway’. Ook al zit het soms zwaar tegen, we mogen niet vergeten om God te loven, dus zing sowieso maar ‘Halleluja’. De dance-beat zorgt ervoor dat je armen de lucht in gaan en dat je onmogelijk kunt stilzitten.

2) Stel je voor dat God tegen je zegt: ‘Ik wil met je lopen. Ik zou het leuk vinden om te horen dat jij dat ook wilt. Ik wil je liefde geven. Ik wil met je delen. Ik wil je laten zien hoeveel ik om je geef. Ik wil je aanraken. Ik wil je vasthouden. Ik wil mijn liefde weggeven.’ Zo krijgt een liefdesliedje van Toni Childs plotseling een hele andere wending.

3) Als tiener werd ik al gepest met mijn voorliefde voor Elly en Rikkert, die vrolijk tussen the Cure en the Eurythmics in mijn platenkast stonden. Een van hun mooiste nummers is ‘Gebroken wit’. Een meesterlijke tekst van Rikkert, gezongen door zijn vrouw Elly: ‘Geen geur zo geurloos, geen kleur zo kleurloos, geen hart zo hopeloos als dit: gebroken wit.’

4) ‘Love is the message’ van Arthur Baker & The Backseat Disciples, gezongen door Al Green. Als je alleen al naar de clip kijkt, krijg je zin in het leven.

5) Tenslotte een ‘profetisch’ lied van Leonard Cohen: ‘Anthem’, dat op een vreemde manier ook weer troost geeft, want ‘Ook al is de heilige duif gevangen en verkocht door de mensen (een bijbels thema wat we vaker zien bij Cohen, bijvoorbeeld in ‘Halleluja’). Laten we de klokken die nog kunnen luiden, luiden. Vergeet je perfecte offer, er zit een barst in alles, daardoor kan het licht naar binnen.’

Welke nummers mogen er van jou in een alternatief liedboek worden opgenomen?

Alle informatie over het organiseren van een Top2000 kerkdienst nu op 1 plek!

3 reacties op “Top 5 van net-niet-liedjes
  1. Neeltje Waagmeester schreef:

Een nummer dat mij altijd raakt vanwege de puurheid en het ‘alles komt goed’ dat ik voel als ik het hoor is Mr. Blue Sky van ELO. Een vrolijk nummer waarbij ik altijd tranen in mijn ogen krijg.
    Mr. Blue, you’ll get it right, but soon comes mr. Night,
    Creepin’ over, now his hand is on your shoulder,
    Nevermind, I’ll remember you this, I’ll remember you this way

2. Gert Idema schreef:

Open our eyes uitgevoerd door Earth Wind and Fire, maar ook door mijn favoriete groep Funkadelic.

3. alwin schreef:

Heb er een dansbaar lijstje van gemaakt.

1 Candi Staton-Hallelujah anyway (wouw wat een plaat)
    2 Jocelyn Brown-Worthy
    3Frankie Knuckles-Walkin with Jesus
    4Dj Sphen-A greater love
    5 Michelle Weeks-Dancing for my life (like david dance).