Top2000-blog: Jij geeft me iets… James Morrison

Vijf december: er is geen hit in de Top2000 te vinden over Sinterklaas. Maar wel vele hits die over geven gaan. Zoals deze: You give me something, door James Morrison. Gaat het over Sinterklaas? Gaat het over de liefde? Gaat het misschien zelfs over Jezus?

Vorig jaar stond -ie op nr 1854. Dit jaar haalt -ie het geloof ik niet…
Maar behalve dat de muziek mooi is, is de tekst ook mooi. Ik hou van teksten die iets zeggen, maar tegelijk voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Het gaat natuurlijk hoogstwaarschijnlijk ‘gewoon’ over een meisje, een geliefde.

Maar waarom gaat het niet over Jezus of over God?
Dat lees ik er soms graag in.
Niet geheel zonder reden: de eerste popliedjes waren vaak gospels uit de zwarte kerken. ‘To know Him is to love Him’ waarin de liefde voor Jezus werd bezongen, kon met een kleine aanpassing zo als liefdesliedje gezongen worden.

Ik hou daar wel van. De liefde tussen mensen is toch ook een weerspiegeling van de liefde van God voor ons? Als we hier op aarde geen liefde zouden kennen, dan zouden we ook geen beeld hebben van een goddelijke liefde. ‘Wie is de You die bezongen wordt’, geldt voor veel nummers van U2, maar ook voor dit nummer.
En als James tot slot zingt: know my heart, ‘ken mijn hart’, dan hoor ik daar een echo in van psalm 139: ‘doorgrond mijn hart en ken mij’.

Ik wens je toe dat iemand jouw hart kent, liefdevol. Want dat is een goede basis om te weten hoe liefdevol God is…

En volg alles over de Top2000-kerkdiensten op: www.facebook.com/top2000kerkdienst

dominee Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl

Hele songtekst:
You only stay with me in the morning
You only hold me when I sleep
I was meant to tread the water
But now I’ve gotten in too deep

For every piece of me that wants you
Another piece backs away

You give me something
That makes me scared alright
This could be nothing
But I’m willing to give it a try
Please give me something
Because someday I might know my heart

You only waited up for hours
Just to spend a little time alone with me
And I can say I’ve never bought you flowers
‘Cause I can’t work out what they mean

I never thought that I’d love someone
That was someone else’s dream

You give me something
That makes me scared alright
This could be nothing
But I’m willing to give it a try
Please give me something
Because someday I might call you from my heart

But it might be a second too late
And the words that I could never say
Are gonna come out anyway

You give me something
That makes me scared alright
This could be nothing
But I’m willing to give it a try
Please give me something

You give me something
That makes me scared alright
This could be nothing
But I’m willing to give it a try
Please give me something
Because someday I might know my heart

Know my heart, know my heart, know my heart

One comment on “Top2000-blog: Jij geeft me iets… James Morrison
  1. Avatar marina schreef:

    het is een bijzonder mooie song!! Ik vind het altijd moeilijk om voor mezelf uit te vinden waar die songs soms over gaan…

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
5 december 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief