Top2000-blog: Music was my first love…

In de opmaat naar de Top2000-diensten vroegen we wat jouw favoriete nummer was. Rhodês Samé Lottin reageerde met dit verhaal:

“Als ambassadeur van Stichting project speak now ben ik gevraagd mijn favoriete lied te kiezen uit de top 2000. Muziek heeft vanaf mijn jeugd een belangrijke rol gespeeld. Van de klassieke muziek die mijn Afrikaanse vader elke zondag opzette tot de popliedjes waar ik later naar luisterde. Toen ik vanaf mijn 10e jaar piano speelde was dat de ultieme uitlaatklep. Later begon ik zelf liedjes te schrijven.

De kracht van muziek
Muziek is magisch, het neemt je mee naar een herinnering, haalt emoties naar boven, versterkt een bepaald gevoel, een tekst kan je hoop geven, met een bepaalde melodie kan je verdriet doorleven, een ritme kan je doen dansen. En allemaal maken ze deel uit van het concert van je leven, met allemaal een bepaalde rol en belangrijke betekenis.

Helen door muziek
Met Stichting Project Speak Now zetten we ons in om seksueel geweld uit de taboesfeer te halen. We stimuleren mensen over hun trauma te praten en stappen te zetten om uit het isolement van angst en schaamte te komen. Ik moest meteen denken aan Sexual healing van Marvin Gaye een lied wat ik als tiener eindeloos heb gezongen zonder door te hebben waar het lied echt om ging. De inhoud van de songtekst dekt niet helemaal de lading die de titel van het lied doet vermoeden, maar de woorden sexual healing vind ik wel iets moois om bij stil te staan. De wereld heeft heling nodig. Veel mensen zijn beschadigd en hebben onverwerkte trauma’s. Dit geldt voor zowel daders als slachtoffers. Hierdoor geven ze onbewust hun beschadiging door waardoor geweld in stand wordt gehouden. Muziek kan een belangrijke rol in heling vervullen. Dat heeft het voor mij altijd gedaan en doet het nog steeds. Muziek heeft mij onlangs zelfs door een moeilijke en zware operatie heen geholpen. Daarom is mijn keuze uit de TOP2000 uiteindelijk gevallen op “Music was my first love” van John Miles uit 1976 en 1982. Ik hoorde dit lied voor het eerst als tiener:

Music was my first love
And it will be my last
Music of the future
music of the past

To live without my music
will be impossible to do
Cause in this world of troubles
My music pulls me through

Daarmee vat ik al mijn favoriete liederen door mijn leven heen samen in één song. Wat ik mooi vind is het rustige begin met piano en zang en de opbouw van het lied waarbij je je helemaal kunt laten gaan. Geweldige compositie met mooie instrumentale afwisselingen. Ik wens iedereen met verdriet of pijn in hun hart mooie muziek toe die de pijn kan verlichten of waarmee je je zorgen even vergeet.”

Rhodês Samé Lottin
via fred@mijnkerk.nl

One comment on “Top2000-blog: Music was my first love…
  1. Avatar Arend-Jan schreef:

    Dit muzieknummer zal een ieder tot een muzikale verbeelding brengen en dan met zijn of haar favoriete muziekkeus.

    …mooie tekst wat hier geschreven is.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
19 december 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief