Top2000-blog: Ruby Tuesday

We zijn op weg naar de ruim 30 Top2000-kerkdiensten. Komende zondagavond vindt er één plaats in Lexmond.

In dit filmpje zie je meer info over de Top2000-dienst in Lexmond.

MijnKerk-ganger Conrad Berghoef uit Drachten duikt vandaag in het nummer Ruby Tuesday:
“Er zijn meerdere nummers in de Top 2000 die in verschillende versies in de lijst staan. Zoals Ruby Tuesday. Het origineel, van de Rolling Stones, stond vorig jaar op 737,de uitvoering van Melanie stond op 1804.
Naar verluidt gaat het nummer over een ex-vriendin van Stoneslid Keith Richards, Linda Keith. Hij schreef het nummer samen met bandlid Brian Jones, maar zoals gebruikelijk werd ook Mick Jagger bij de credits gevoegd.
Hoewel Keith Richards het heel luchtig afdeed als een liedje over ‘some chick I knew’ moet Linda Keith toch echt de moeite waard zijn geweest. Een ongrijpbare, enigmatische vrouw, die zich niet gemakkelijk laat veroveren:
Don’t question why she needs to be so free
She’ll tell you it’s the only way to be
She just can’t be chained
To a life where nothings gained
And nothings lost, at such a cost

Liefde
En hoewel er meerdere gedachten zijn over de titel, is het nummer volgens Keith Richards daadwerkelijk op een dinsdag ontstaan: “a very, very mournful and ruby Tuesday’. Zo’n dag dat je, na een stukgelopen relatie, alleen bent met je muziek, een liedje schrijft en verder gaat met je leven:
Goodbye Ruby Tuesday
Who could hang a name on you?
When you change with every new day
Still I’m gonna miss you
Linda Keith brak trouwens niet alleen zijn hart, ze nam ook nog een gitaar mee van Keith Richards. Een Fender Stratocoaster. Hoeven wij niet rouwig om te zijn. Ze gaf hem namelijk aan haar volgende vriendje. Ene Jimi Hendrix. En de rest is, zoals dat heet, popgeschiedenis. Overigens is Linda Keith na deze amoureuze avonturen in de anonimiteit verdwenen en leeft ze tegenwoordig samen met haar man in New Orleans.
Het is niet zozeer de liefdesverklaring aan een vrouw die mij zo raakt aan dit nummer, hoe mooi omschreven ook. Het gaat mij om de tekst van het derde couplet.

Dromen
Ik was vroeger een dromer. Altijd met mijn hoofd in de wolken. “Een dagdromer” werd dan gezegd, en meestal was dat niet positief. Misschien was dat wel de reden dat ik in de Bijbel altijd geïnteresseerd was in de verhalen van de dromers. Jozef, Daniël. Dat waren de droomuitleggers, maar zij gaven daarmee ook aan dat er niets mis is met dromen, sterker nog, dat dromen een sterke boodschap in kunnen houden.
Visioenen komen in de Bijbel tot mensen ook via dromen. En er zijn er meerdere predikers die hardop durven te dromen van een betere wereld. Jeremia, bijvoorbeeld, maar vooral ook Jezus Christus natuurlijk. En om te werken aan die betere wereld moet je dus vooral doorgaan met dromen. Waar of bij Wie je inspiratie ook ligt. Toen ik me dat rond mijn achttiende begon te realiseren en maatschappelijk actief werd, werd ik dan ook zeer geraakt door dat ene couplet:
“There’s no time to lose”, I heard her say
Catch your dreams before they slip away
Dying all the time
Lose your dreams and you will lose your mind
Ain’t life unkind?
Met name dat ‘lose your dreams and you wil lose your mind’ spreekt mij nog steeds aan. Dromers zijn niet gek. Je verliest je verstand pas als je niet meer droomt. Laat je dromen je dus niet ontglippen. “Verlies je dromen en je verliest je verstand”. Ik vind het nog steeds een van de mooiste en ontroerendste zinnen uit de popmuziek.”

Conrad Berghoef
cberghoef@gmail.com