Top2000-blog: Zangvogel…

Op vrijdags bieden we een serie blogs over betekenisvolle nummers uit de Top 2000, met het oog op de Top2000-kerkdiensten eind december. Vandaag: Songbird van Eva Cassidy. Aan het woord is Johan Bakker, auteur van de biografie Behind the Rainbow, The Tragic Life of Eva Cassidy:

“Songbird, op nummer 654 in de Top2000, hoorde ik voor het eerst in 1977. Christine McVie, die het schreef, bracht het in haar eentje als een mooi meditatief intermezzo op Rumours, het indrukwekkende album van Fleetwood Mac.
Songbird begon aan een tweede leven toen in 2000 het gelijknamige compilatiealbum verscheen van de lang onbekend gebleven, vroeg gestorven Amerikaanse zangeres Eva Cassidy (1963-1996). Dit Songbird album bevatte tien huiveringwekkend mooi gezongen liedjes.
Veel mensen die Cassidy voor het eerst hoorden zingen, vroegen zich dan ook verwonderd af: ‘Wie is deze zangeres en waarom ken ik haar nog niet?’

Eva Cassidy had een hekel aan uiterlijk vertoon en mede om die reden had ze tijdens haar leven geen succes in de showbusiness. Ze had de pest aan competitie en zou gegruwd hebben van de vraag welke uitvoering van Songbird beter is: die van Fleetwood Mac of die van Eva Cassidy? Op Songbird zoals die in de top 2000 staat, speelt Eva weliswaar prachtig gitaar, maar het nummer wordt helaas wat ontsierd door het merkwaardige getik van een metronoom en de al te zoete akkoorden van een keyboard. De ongepolijste versie die op het album Simply Eva (2011) is te horen, is veel beter. Met de puurheid van alleen haar stem en haar gitaar maakt Eva de meeste indruk. Toevallig of niet: The Eva Cassidy band trad in 1995 op in blues-club Fleetwood’s in Alexandria en clubeigenaar en drummer Mick Fleetwood (inderdaad die) vond de groep zo goed dat hij spontaan een paar nummers meespeelde.

Hoopvol
Eva Cassidy zong vrijwel alleen covers, maar ze koos haar repertoire met grote zorg. Tekst en muziek waren beide belangrijk voor haar. Eva Cassidy stond positief en hoopvol in het leven; de tekstregels For you, there’ll be no crying, For you, the sun will be shining, waren haar op het lijf geschreven. Zo gaf Eva Cassidy een nieuwe betekenis aan Songbird. De verlegen zangeres mag dan gestorven zijn aan de gevolgen van huidkanker; na haar dood bereikte ze alsnog een miljoenenpubliek dat diep geraakt werd door de interpretaties van vele prachtige liedjes. The Songbirds keep singing, like they know the score. Muziek overstijgt de dood en zo blijft de herinnering aan Eva Cassidy voor altijd levend”.
Johan Bakker is bandleider True Colors (Top2000-kerdienst Zoetermeer) en auteur van Behind the Rainbow: The tragic life of Eva Cassidy, verkrijgbaar in het Nederlands als Eva Cassidy, de biografie

Toevallig, of niet, het nummer Songbird werd ook gezongen en gespeeld in de MijnKerk.nl Dierendagviering in Schaarsbergen. Voor mij klinkt er iets paradijselijks in dit lied door. De duif van Noach, de duif die het symbool is van de geest van God, de vogel als voorbeeld van Jezus om je geen zorgen te maken: ik hoor ze er allemaal in:
For you, there’ll be no crying
For you, the sun will be shining
‘Cause I feel that when I’m with you
It’s alright
I know it’s right

And the songbirds keep singing like they know the score
And I love you, I love you, I love you
Like never before

To you, I would give the world
To you, I’d never be cold