Top2000-muziek: Een trap naar de hemel…

Op weg naar de Top2000, een trap naar de hemel, een Stairway to Heaven (Led Zeppelin, 1971). Vandaag schrijft MijnKerk.nl-redacteur Marianne van Waterschoot over dit nummer:

“De titel spreekt nog altijd tot de verbeelding, wat meer door de wereld zou mogen waaien. Een trap naar de hemel, een mooi plaatje! Toch wil ik het niet over de inhoud van het lied hebben, maar over wat muziek vermag tussen mensen.

Meester en leerling
Jaren geleden had één van mijn kinderen op de basisschool een uitermate vriendelijke, toegankelijke docent. Ik had regelmatig contact met de man, omdat we onze liefde voor muziek deelden. Blues en rockmuziek waar we beiden mee opgegroeid waren en dat zachtjesaan begonnen te delen met onze kinderen. Het delen van iets dat je ter harte gaat met je eigen kroost, waar je blij van wordt, je verdriet in kwijt kan, maar ook iets dat sfeer en beelden van je eigen jeugd oproept en weet door te geven, is prachtig. Child in Time van Deep Purple wordt nog steeds ‘Mama’s aaahhhhhhhh-liedje’ genoemd. Muziek is een prachtig middel om de rollen van meester en leerling op losse schroeven te zetten, want mijn kinderen maakten weer andere, nieuwe associaties bij mijn muziek.

De trap naar de hemel beklimmen
De docent waar ik over spreek, speelde wat gitaar. Niet overdonderend goed, maar heel redelijk. Een van zijn favoriete nummers was Stairway to Heaven van Led Zeppelin. Heel af en toe, tijdens laatste schoolweken voor de vakantie of bijzondere klassikale evenementen nam hij zijn gitaar mee naar school en tokkelde het prachtige lied. Dat deed hij elk jaar wel een paar keer, dus veel leerlingen kenden ‘het lied van de meester’, al hadden ze vaak nog nooit van de band gehoord. De docent had ooit een verlegen jongen in zijn groep 7, die nog maar kort gitaarles kreeg. Af en toe nam hij het instrument mee, om na schooltijd zijn vorderingen te delen. In groep 8 verliet de jongen de school, maar niet zonder de belofte van de docent op zak, dat wanneer hij het nummer Stairway to Heaven perfect kon spelen, ze samen zouden optreden: “Wanneer jij de trap naar de hemel gevonden hebt, dan gaan we die samen beklimmen.”

Verbindende kracht
Jaren later meldde de leerling zich via een telefoontje weer bij zijn oude meester: hij kende het nummer uit zijn hoofd. Ze maakten een afspraak en de docent werd stil, toen hij de jonge man hoorde spelen. Hemels! Tijdens het spelen was het alsof de hele omgeving wegviel en ze samen in de muziek wegzakten. “Waar naartoe, geen idee! Wat kon die knaap spelen! En dat alleen maar vanwege de uitdaging van toen.” Ik herinner me nog de blinkende ogen en het stralende gezicht van de docent, toen hij me dit verhaal vertelde. Ze hebben ook samen opgetreden tijdens een feestelijk jubileum van de school. Ze speelden die avond de sterren van de hemel en iedereen ging uit zijn dak. De docent, gepensioneerd, en de leerling, een volwassen man nu, hebben nog steeds contact met elkaar. Prachtig, die verbindende kracht van muziek!

Marianne@mijnkerk.nl

PS: Bezoek ook www.facebook.om/Top2000kerk en beluister de YouTube-afspeellijst. Ruim 25 kerken doen al mee met een Top2000-kerkdienst!
Wil je meer info? Mail naar fred@mijnkerk.nl

De hele tekst:
Led Zeppelin – Stairway To Heaven
There’s a lady who’s sure all that glitters is gold
And she’s buying a Stairway to Heaven
When she gets there she knows, if the stores are all closed
With a word she can get what she came for
Ooh, ooh, and she’s buying a Stairway to Heaven

There’s a sign on the wall but she wants to be sure
‘Cause you know sometimes words have two meanings
In a tree by the brook, there’s a songbird who sings
Sometimes all of our thoughts are misgiven