MENUMENU

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Morgen is het zover, de Top2000Kerkdienst in onze kerk. Net als op 82 andere plekken de betekenis van muziek centraal stellen in een dienst en in je geloof. Ik kijk er weer naar uit, net als de afgelopen jaren.

Zing

De lijst der lijsten wordt bij ons in huis zoveel mogelijk gevolgd. De tv staat aan met het café in beeld en als we onderweg zijn in de auto staat de radio vast op NPORadio 2 om maar zo weinig mogelijk te missen.

Het is een traditie geworden om met die Top2000 het jaar te eindigen. Thuis en ook in de kerk. De vele verschillende soorten muziek die voorbijkomen, helpen ook om het afgelopen jaar te evalueren. Alle emoties die dit afgelopen jaar heeft opgeroepen, komen voorbij in de muziek.

Vecht

Er wordt meegezongen, geneuried, gedanst, af en toe even héél hard (sorry buren) en soms pinken we een traantje weg. Het lijkt soms even een achtbaan van emoties. En dat was het afgelopen jaar eigenlijk ook wel voor mij. Geen jaar om met heel veel plezier op terug te kijken.

Lach

Natuurlijk gebeurden er genoeg mooie dingen. We hebben gelachen en genoten. Er kwamen nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen en nieuwe mensen op ons pad. We zijn gegroeid, letterlijk en figuurlijk en mochten liefde ervaren en delen.

Huil

Toch lijkt het verdriet het afgelopen jaar de overhand te hebben gehad. Veel lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten, zorgen om ontwikkelingen van de kinderen en vooral het verdriet om het verlies van mijn vader.

Bid

Daar kun je natuurlijk in blijven ‘hangen’. Als je niet uitkijkt, blijf je bij de pakken neerzitten en vergeet je vooruit te kijken. Even achterom kijken is ok en je rouw en ander verdriet moet ook verwerkt worden en mag een plek krijgen. Maar daarna is het ook goed om het nieuwe jaar te verwelkomen. Zoals ik vorige week in mijn gedicht voor de laatste advent ook schreef: het kan alleen maar lichter worden.

Bewonder

Als ik dan een nummer uit die Top2000 uit mag kiezen, die bij dat gevoel past, kies ik er één die bij mijn vader past. Hij was gek op muziek. In zijn werkplaats stond altijd de radio aan. En meestal floot of zong hij mee. Hij had meerdere favoriete artiesten, maar Louis Armstrong hoorde daar zéker bij. Met dank aan mijn vader en zoveel meer lieve mensen om mij heen, kan ik dit jaar daarom met dit nummer besluiten:

 

Fijne jaarwisseling allemaal

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
29 december 2018
Kaarsjes:
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars