Top2000kerkdienst-blog: De bestemming…

Vandaag begint het stemmen op de Top2000-lijst. Dominee Jaap van den Akker uit Zoetermeer leidt ons door het nummer De Bestemming van Marco Borsato:

Vorig jaar haalde Marco plaats nr 1049 in de Top2000.

“Ik lig op m’n rug in het gras
En aanschouw de maan
Ik vraag haar of zij misschien weet
Waarom wij bestaan
Waarom we worden geboren
En straks weer gaan”

Die tekst – de eerste regels van De Bestemming van Marco Borsato, die deden me ergens aan denken – meteen al de eerste keer dat ik het liedje hoorde -zo’n vijftien jaar geleden. Het duurde even voor het kwartje viel, maar het lijkt of John Ewbank ze heeft geleend uit de bijbel. Misschien wel zonder dat hij er erg in had.
Het lijkt hierop:
Als ik naar de hemel kijk, en de maan en de sterren zie – die door U daar bevestigd zijn, wat is dan de sterveling dat u aan hem denkt, het mensenkind dat u naar hem omziet?

Het zijn dezelfde vragen van Marco Borsato, alleen dan in de taal van duizend voor Christus. Psalm 8. De dichter van Psalm 8 stelde dezelfde vragen – drieduizend jaar geleden!
Waarom bestaan wij? Waarom worden we geboren? Wat doe ik hier – wie ben ik?

Het zijn vragen van alle tijden.
En die hartstocht waarmee Borsato deze vragen uitschreeuwt:
Laat me zien waar ik voor leef
laat me voelen wat ik geef
Eén moment, zodat ik weet dat alles niet voor niets is
Die vragen die heb ik ook.
Die vragen hebben jullie ook zo op gezette tijden. Het kan niet anders.

Borsato geeft twee mogelijkheden:
Er mee leren leven dat je het leven niet kunt vatten en dat je niet weet wat het doel is.
Of: blind geloven dat het zo z’n redenen heeft en er maar op vertrouwen dat het goed komt.
Beide mogelijkheden staan mij eigenlijk niet zo aan – als ik eerlijk ben.
Ik heb ook die hartstocht in mij. Dat ik zoek naar vertrouwen, vaste grond onder mijn voeten. Dat ik zoek naar bevestiging van mijn geloof. Ook ik zoek een doel in mijn leven – een bestemming. Ook ik ben lang niet altijd zo zeker van waar ik voor leef en waarom ik besta. En die onzekerheid is best lastig.
Maar blind geloven dat het zo z’n reden heeft – alles wat je in het leven overkomt – dat is helemaal niets voor mij.
Te vaak heb ik aan een ziekbed gestaan, of zelfs bij een graf van een veel te vroeg gestorven mens om zelfs maar te durven denken dat dat ergens een reden voor zou hebben. Daar geloof ik niks van.
De vragen van Marco Borsato komen dus diep binnen. Ziekte, lijden, dood. Ik geloof niet dat ze een bedoeling hebben. Kennelijk horen ze bij dit leven in deze gebroken, deze wereld die onaf is.

Borsato zingt niet over God.
Hij stelt de levensvragen en laat het daarbij.
Psalm 8 spreekt wel van God, maar dan wel weer heel groots en verheven. God als de grote machtige schepper die alles zijn handen heeft.
Dat vind ik wel mooi, maar ook wel erg ver weg. Ver van mijn leven.

In de Bijbel wordt ook anders over God gesproken – juist heel dichtbij. Zoals net in Psalm 23: Al gaat mijn weg door een donker dal – ik vrees geen gevaar – want U bent bij mij.
Of wat dacht je van Kerst: God die als kwetsbaar mens is geboren in onze grote gevaarlijke wereld. God die met Mozes meegaat, als hij een gevaarlijke tocht moet afleggen.
Als God kleiner is. Dichtbij jou en mij, dan begrijp ik er iets meer van.
Van God en van het leven.
Dan vind ik soms antwoorden op die grote vragen.
Niet dat ik dan weet waar het lijden vandaan komt en waarom er zoveel mensen veel te vroeg dood gaan – dat niet.
Maar wel dat juist op die momenten, op de momenten die er toe doen, je God heel dichtbij kunt ervaren. Als er iemand iets tegen je zegt: hoe gaat het met je?
Als je een arm over je schouder krijgt.
Als je gebeld op het goede moment hoort: kom we gaan wat leuks doen.
Als je naar muziek luistert, zoals De Bestemming van Marco Borsato, en je laat ze toe de vragen en de wanhoop, dan worden ze opeens concreet soms en dat kan het begin zijn van een antwoord….

dominee Jaap van den Akker
jvandenakker@casema.nl