De troost van de hemelster

In de serie Troost een aangrijpend verhaal van Anne. Heb je ook een eigen 'troostverhaal' te delen, stuur dat dan naar Marianne@mijnkerk.nl

Wanneer iemand overlijdt, dan spreken we van ‘hij of zij heeft ons verlaten’. Maar zolang je iemand herinnert, is diegene er als het ware nog. Pas als niemand nog weet wie de overledene was en tastbare herinneringen verdwenen zijn, zal diegene ook echt gegaan zijn. Vooral als er kinderen zijn, blijft de overledene door-leven. Het leven wordt doorgegeven aan de kinderen. Mensen die nog maar kort overleden zijn, zijn nog helemaal ‘hier’, heel dichtbij, want je ziet ze nog, je hoort ze nog en zelfs hun geur blijft hangen.

Gestorven

Dat is mijn ervaring bij het overlijden van mijn zusje bijvoorbeeld. Ze is in haar eigen slaapkamer aan een hartstilstand overleden. Nu ik eraan terugdenk, voelt het onwerkelijk, toen ik drie weken na haar overlijden zei: “Helma, kom eens naar beneden, je bent nu lang genoeg weg geweest.” Het gekke is, dat ik het  ook echt méénde. Een heel raar en naar gevoel, alsof ze voor de tweede keer stierf en toen pas écht dood was. Alsof ik haar heengaan toen pas echt accepteerde. Pas toen ging ze over, steeds verder van me verwijderd. Voorgoed verdwenen, zoals het toen voelde.

Teruggekeerd

Tot ze op een dag ‘ineens terug was’. Ze stond plots achter het bedje van haar baby, die vreselijk huilde. Een ander zusje van me zag haar en zei dat ze terug moest naar waar ze vandaan gekomen was. Ze had deze aarde verlaten en het was goed zo. De familie zou goed voor haar kindje zorgen. Ze verdween en we hebben haar nooit weer gezien. Net alsof ze die bevestiging nodig had. Pas rust had toen ze letterlijk hoorde dat haar baby in goede handen was.

Hemelzusje

Nu zie ik haar in een mooie ster, die een eeuwige plaats aan de hemel heeft gekregen. Mijn zusje is pas écht dood denk ik, wanneer ik zelf mijn aardse bestaan moet inruilen voor die eeuwigheid.

One comment on “De troost van de hemelster
Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
12 november 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief