Hoe blijf je trouw aan jezelf om te leven vanuit wat je gelooft?

Hoe blijf je in alle drukte trouw aan jezelf? Er komt zoveel op ons af. Hoe kun je daar jezelf in blijven? Hoe blijf je trouw aan waar je voor staat, als anderen je dwingen anders te zijn? De verhalen van de bijbelse koningen geven een beeld van wat je ermee kunt winnen en verliezen.

Een vrouw merkt steeds meer dat haar vriendinnen anders in het leven staan. Hoe ze met relaties omgaan, en met hun kinderen. Wat ze met hun geld doen. Hoe ze in hun werk staan. Soms denkt ze: lekker belangrijk. En ze wordt ook zelf geraakt als haar vriendinnen soms niet snappen waarom zij iets belangrijk vindt en daarvoor wil gaan. Leuke vriendinnen zul je denken. Ja, dat zijn het echt wel. Ze kan onwijs met ze lachen. En ze kent ze al vanaf de middelbare school.

Een andere vrouw loopt op haar werk steeds tegen hetzelfde aan. Zoals er met werknemers wordt omgegaan vindt ze eigenlijk niet kunnen. Zelf blijft ze ook niet altijd buiten schot, als er geen waardering voor haar is, en automatisch verwacht wordt dat ze wel overwerkt. Toch vindt ze het hartstikke leuk werk. Het contact met klanten. En met die paar collega’s die ze al jaren kent. En het werk zelf geven haar energie. Maar het kost haar ook veel.

Deze twee vrouwen lopen er tegenaan dat ze andere waarden koesteren dan de mensen om hen heen. Waarden die voort kunnen komen uit hun geloof. Het is niet altijd makkelijk om volgens die waarden te leven. En je bent al gauw geneigd dan maar concessies te doen.

Druk van mensen om je heen

De druk van mensen om je heen kan enorm bepalend zijn hoe je met je geloof omgaat. Pas je je aan, of probeer je trouw te blijven aan jezelf? En wat is de prijs daarvan? De prijs kan hoog zijn. En bovendien: jij kunt ook niet alleen maar je eigen gang gaan. Je leeft nu eenmaal met mensen samen, thuis, op het werk, en in de vriendenkring. Hoe ga je daarmee om?

Koning blijven

De koningen in de bijbel zitten in dezelfde spagaat ontdekte ik. In Zacharia staat er echt wel wat op het spel. Het voortbestaan van het land, Juda. Dat ligt niet zozeer aan de grootmachten die op Rusland-achtige wijze proberen te regeren over hun buurlanden, maar aan de koningen zelf. Zij proberen koning te blijven door zich aan te passen en aan te pappen met de grootmachten. Een link spelletje. Als je verkeerd gewed hebt, verlies je het. En de prijs is nog hoger: ze verliezen door die spelletje ook zichzelf, en God. Want ze zijn niet meer trouw aan zichzelf.

Respect afdwingen

Wat is het alternatief? Trouw zijn aan jezelf en aan God is ook een moeilijk spel. Je bent immers maar klein in die grote wereld. Maar je blijft wel op eigen benen staan. En zo ben je niet afhankelijk van wat anderen vinden of van je willen. En dat voelen mensen ook. Het zal respect afdwingen, en ja, ook onbegrip oproepen. Maar in dat moeilijke spel blijf je wel jezelf trouw, en kun je je geloof houden.

Heb jij een ervaringsverhaal hierbij? Waarin was het moeilijk trouw te blijven aan jezelf/je geloof?

Foto: Dirk Loop

4 comments on “Hoe blijf je trouw aan jezelf om te leven vanuit wat je gelooft?
 1. Avatar Jessica langenhoff schreef:

  Ik zit er middenin, zo’n siuatie, op mijn werk. En het valt niet mee want de gevolgen zijn niet te overzien. Maar het voelt beter om trouw te blijven aan mezelf dan om mee te buigen met de machten.

  • Otto Grevink Otto Grevink schreef:

   Lijkt me best eng als je de gevolgen niet kunt overzien. Waar haal je het vertrouwen vandaan om trouw te kunnen blijven aan jezelf?

 2. Avatar Gerarda Troost schreef:

  In zo’n situatie bevind ik mij nu, heb concessies gedaan. Heb me zelfs laten manipuleren. En dat verwijt ik mijzelf enorm, want dit heeft consequenties gehad voor anderen. Ik was mijzelf enorm aan het verliezen. Besef nu dat ik hierdoor ver afdwaalde van mijn geloof, of ik er van af werd getrokken en het liet gebeuren.
  Maar het is nu moeilijk om zonder al te veel brokken de situatie weer tot normaal te laten terugkeren. Hopelijk lukt dit, maar ik weet mij gesteund hierin en dat scheelt enorm. Dat maakt het makkelijker om trouw te blijven aan mijn geloof en aan mijzelf. Dan maar een andere relatie met diegene, het zij zo. Maar ik laat mij niet meer meeslepen c.q. manipuleren.

  • Otto Grevink Otto Grevink schreef:

   Er is veel gebeurd als ik je reactie lees, met consequenties voor jezelf en voor anderen. Wat heb je ontdekt dat voor jou zo van waarde is dat je dat niet meer wilt loslaten?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
8 september 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief