Trouwen: een verbintenis voor het leven

Belangrijke gebeurtenissen -zoals trouwen- kunnen de behoefte scheppen aan nieuwe rituelen. Dat zijn handelingen die je verricht bij speciale gebeurtenissen. In deze blog geven we daarbij een bezinnende tekst en een mogelijk ritueel dat je aan kunt passen aan de situatie zoals die zich aan je voordoet. Misschien geeft de vorm aanleiding om zelf een ritueel te bedenken.

Je hebt de liefde van je leven ontmoet. Je gaat samenwonen of trouwen. Je belooft elkaar trouw. Dat is een plechtig moment. Een trouwceremonie zit vol rituelen: ringen, een belofte en in de kerk: een zegen over je leven samen.

Draag mij als een zegel op je hart, als een zegel op je arm.
Sterk als de dood is de liefde, beklemmend als het dodenrijk de hartstocht.
De liefde is een vlammend vuur, een laaiende vlam.
(Hooglied 8:6)

Dierbare herinneringen

Jantien: “Toen wij trouwden kregen we van mijn ouders een fotoalbum met een overzicht van mijn leven, met daarin dierbare herinneringen opgeschreven, eindigend met een positief woord over de liefde van mijn leven. Zelf hadden wij ook nagedacht over een gebaar naar onze ouders. We schreven allebei een brief waarin we ze bedankten voor hun opvoeding, voor wat ze hebben meegegeven. Trouwen is een stap zetten: los van je ouderlijk huis begin je samen. Natuurlijk blijf je verbonden, maar de Bijbel heeft het ook over het ‘verlaten’ van je ouderlijk huis – zelfstandig zijn en samen je leven vormgeven.”

We hopen dat de rituelen waar Jantien over vertelt je helpen om op een betekenisvolle manier met een ‘extra’ beleving even stilstaat bij je huwelijk. Welke rituelen vind jij belangrijk voor, tijdens en na de grote dag? 

Bron: Rituelenboekje, door Nynke Dijkstra-Algra en Janet van Dijk.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
14 februari 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief