Trump, we zijn allemaal vreemdelingen!

‘Ik wil naar papa’, hoor ik een kind huilend roepen. “Waar is mijn mama?” roept een ander. En de agent troost niet, maar beperkt zich tot de procedure. Hij mag ze niet eens aanraken; dat is tegen de wet. Hartverscheurend om te horen op opnamen die gemaakt zijn bij het scheiden van kinderen van hun ouders aan de zuidgrens van de Verenigde Staten. Een triest dieptepunt in het presidentschap van Donald Trump.

Kritiek op Trump op basis van zijn daden

Het is erg gemakkelijk om de Amerikaanse president Donald Trump te bekritiseren, want je vindt medestanders genoeg. Maar ik hou niet zo van de stemmingmakerij tussen voor- en tegenstanders. Hij is de president van de Verenigde Staten. Daar veranderen we niks aan. We kunnen wel kijken naar wat hij doet. En dan raakt het me heel erg hoe hij omgaat met immigranten.

Tekst gaat hieronder verder

Ondergrens

Immigratie ligt gevoelig. Ook in veel Europese landen, en het onze. Maar er is ergens een ondergrens lijkt me, in waar je verschil van mening over kunt hebben. Als je kinderen gaat scheiden van hun ouders, dan gaat er iets fundamenteels verkeerd. Kinderen horen bij hun ouders. Punt. Wat je er verder ook van mag vinden dat die ouders willen immigreren.

“Er is ergens een ondergrens lijkt me, in waar je verschil van mening over kunt hebben. Kinderen horen bij hun ouders. Punt.”

Dreiging

Je vraagt je af: hoe kun je zoiets over je hart verkrijgen? En dan vind ik het enorm schokkend te horen hoe Trump zich verdedigt. Hij wijst naar Europa. Hier is het uit de hand gelopen, meent hij. “De misdaad in Duitsland rijst de pan uit. Grote fout, overal in Europa, om miljoenen mensen binnen te laten die zo sterk en gewelddadig hun cultuur hebben veranderd!” Hij speelt in op het sentiment dat kennelijk in de Verenigde Staten heel groot is dat invloeden van buitenaf bedreigend zijn. Want anders nemen ze onze cultuur over. Trump klinkt als de Farao uit de tijd van Mozes die het volk Israël zo bedreigend vond dat hij ze onderdrukte, omdat ze te groot in aantal werden.

“Trump klinkt als de Farao uit de tijd van Mozes die het volk Israël zo bedreigend vond dat hij ze onderdrukte, omdat ze te groot in aantal werden.”

Land van immigranten

Waar komt die angst voor bedreiging door immigranten toch vandaan in de Verenigde Staten? Juist daar, waar het land voornamelijk bestaat uit immigranten. Onze voorouders vertrokken uit Delfshaven en andere plaatsen om zich daar te gaan vestigen. En nu zijn nieuwe immigranten niet welkom? Omdat ze ‘moordenaars en dieven kunnen zijn’? Waarin zijn zij anders dan jij?

Wij zijn zelf vreemdelingen

In de bijbel wordt het volk Israël er steeds aan herinnerd dat ze zelf vreemdeling zijn. Juist als ze het beloofde land in bezit hebben genomen, vertellen profeten hen dat ze het land hebben gekregen, en dat ze zelf eens vreemdelingen waren. Ook aan de eerste christenen wordt verteld dat ze als vreemdelingen zijn. Je neemt deel aan het dagelijkse leven in de samenleving, maar bent er ook een beetje vreemd van. Je leeft met je hoofd in de hemel, en niet op aarde. Dat maakt dat je nergens op aarde echt thuis bent, als de hemel niet boven je hoofd is. ‘This land is mine’ staat dus lijnrecht tegenover de bijbelse waarde dat het land je altijd gegeven blijft en dat je thuis bij God is.

Wat mij betreft is dat de ondergrens: je bent zelf net als immigranten een vreemdeling. Hoe zou jij behandeld willen worden? Dan kunnen we daarna van alles zeggen over immigratieproblematieken, maar de immigrant is niet wezenlijk anders dan wij.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
19 juni 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief