TV en mobieltjes uit! Aandacht voor elkaar

In deze drukke tijd zijn we voortdurend aan het rennen en plannen. Werken, boodschappen, wassen, strijken, sporten, kinderen brengen en halen. De mobiele telefoon is hierbij onmisbaar. Via Whatsapp worden afspraken gemaakt. Via Instagram, Snapchat en Facebook delen we grappige, leerzame en baal-momentjes met elkaar. Ik zou dat online contact met familie en vrienden niet meer willen missen.

Online – offline

Die mobiele telefoon is geweldig. Toch kun je het ook overdrijven. Op een avond zijn we allemaal thuis. De TV staat aan, maar niemand kijkt. Want iedereen zit naar z’n mobiele schermpje te turen.  Sociale media, Nu.nl, een grappig filmpje, een spelletje. Er komt geen einde aan.
Plotseling is er iemand die zegt:  “De TV kan wel uit, als toch niemand kijkt” De TV gaat uit. Dat is alvast één scherm minder. “Zullen we een spelletje doen?” oppert een ander voorzichtig.
“Hè ja, laten we weer eens Risk doen”. Voor we het weten zitten we een hele avond te Risken. Het label op het theezakje geeft vervolgens aanleiding tot een bijzonder gesprek.

IRL: In Real Life

In Real Life, dat is het echte leven, praten we met elkaar. We zijn bijna vergeten en verleerd hoe dat gaat. Nu even geen oneliners of mededelingen, maar vertellen, luisteren en doorvragen.  We delen ons leven met elkaar.  Onze gedachten,  dromen,  plannen en onze angsten. Wanneer het even stil valt moedigen we elkaar aan: “O ja, vertel eens?” Er komt van alles op tafel, een lach en een traan. Saamhorigheid en verbondenheid groeit.

“Dit was echt een mooie avond, dit zouden we vaker moeten doen!”

Theezakjes en andere tips

De theezakjes van Pickwick hebben tegenwoordig labels met vragen. Deze vragen zijn prima gespreks-starters. Je kunt de labels bewaren en tijdens een gezellige borrel eens op tafel zetten. Nodig je gasten uit om een labeltje met vraag te pakken. Het leidt tot serieuze en hilarische gesprekken.

Andere tips om het offline gesprek te stimuleren:

  1. Vertellis. Kaartspellen om de saamhorigheid binnen familie’s, vriendengroepen of met collega’s te vergroten. Verschillende edities voor Kerst, Gezin en Relatie. Te bestellen via de webshop van Vertellis.
  2. Tafelgesprekken , spel van honderd kaarten rond thema’s ‘samenleving’, ‘het doel van je leven’, ‘God en zo’ en ‘toekomst’. Te koop via de webwinkel van de Protestantse Kerk Nederland.
  3. Kaarten op tafel. Een spel om te spelen met vrienden, bekenden en onbekenden. Leer elkaar kennen of leer elkaar beter kennen. Te gebruiken als ijsbreker, gezelschaps- of kennismakingsspel. Uitgegeven door de Evangelische Omroep. Te koop via verschillende aanbieders, bv Kameel.nl.

Reageren

Misschien heb jij voor ons nog meer goede tips om de offline gesprekken te stimuleren? We horen het graag van je.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
8 november 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief