Tweemaal Agnes

Bij ons op zolder staat een klein doosje met persoonlijke spulletjes van Agnes. Agnes woonde een tijdje iets verderop in de straat. Ze had problemen. Immense problemen. Ze had namelijk een drankprobleem. Haar buren waren bang voor haar: ze schreeuwde en schold, bedreigde  Jan en alleman.  Zodoende kwam ik bij haar over de vloer. En leerde toen Agnes kennen. De andere Agnes. Het restant van de jonge Agnes, die vanaf een groot portret aan de muur vriendelijk de vieze bende van de oudere Agnes gade sloeg. “Ben jij dat?”, vroeg ik de eerste keer. “Ja, dat wás ik”. “Hoe komt het dat zo’n prachtige jonge vrouw verandert in een scheldende, onverzorgde bitch?” Ik wist het antwoord al: de drank.

Bondgenoot

Agnes maakte het messiascomplex in mij wakker: ik wilde haar redden uit deze ellende. Dat is faliekant mislukt. De drank had haar al te lang in de greep.  Ze zag voor zichzelf geen toekomst meer. Sloot zich op in haar huis. Sloot zich af voor elke vorm van hulpverlening. Haar eveneens verslaafde vriend Arie was haar enige bondgenoot.

Dood

Toen ik op een zondagmorgen thuis kwam van een preekbeurt, zag ik bij haar voor de deur een politieauto staan.  Haar bondgenoot stond buiten op de stoep. “Wat is er aan de hand?”, vroeg ik hem.  “Het is voorbij. Ze is vannacht overleden. In mijn armen.” Ik zag zijn verdriet. Nu was hij alleen. “Jij weet ‘t, ik weet ‘t”, zei ik, “eigenlijk wilde ze niet meer”. “Nee, ze heeft zich dood gedronken.” “En nu heeft ze rust”, zei ik, “deze dood is een bevrijding. Ik geloof dat ze nu bij God mag zijn. Dat kan niet anders. Na zo’n zwaar leven, zoveel pijn, zoveel verdriet………….. Echt, dat kán niet anders! ”

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
20 augustus 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief