Tynke’s eerste kerkbezoek – Nieuw in de kerk

Afgelopen jaar heeft Tynke intensief gezocht naar mensen om mee te praten over haar geloof en naar een kerk, om eens naar toe te gaan. In de mailwisseling tussen haar en dominee Janneke hebben wij iets van haar zoektocht meebeleefd.

Afgelopen zondag is Tynke naar de kerk geweest. Zij beschrijft hoe het voor haar was.

Ervaring van mijn eerste kerkbezoek: #kerkproeverij

Vanmorgen was ik vroeg wakker, want ik zou voor het eerst naar een kerk gaan. De dienst zou om 10:00 uur beginnen. Hoe laat zou ik dan moeten arriveren, vroeg ik mij af. Zou er eerst koffie zijn of moet je gewoon ergens gaan zitten? Toen ik bijna thuis de deur uit was, vroeg ik mij af of ik geld mee moest nemen voor een eventuele collecte. Eenmaal onderweg besefte ik dat ik helemaal geen Bijbel bij me had en vroeg me ook bezorgd af of dat eventueel een probleem zou kunnen zijn.

Uiteindelijk arriveerde ik, inmiddels zeer vertwijfeld en gespannen, 10 minuten voor aanvang van de dienst. Bij binnenkomst stonden er een meneer en een mevrouw in de hal die mij begroetten en een A4tje met huishoudelijke mededelingen gaven. Nadat ik mijn jas had opgehangen schoof ik zo onopvallend mogelijk op de een na laatste rij op een stoel.

Mirjam (de voorganger) kwam even naar mij toe en legde een hand op mijn schouder en zei blij dat ze het fijn vond dat ik er was. Dat kleine gebaar deed me goed en ik ontspande wat. Ze merkte op dat er geen kerkproeverij was die dag, maar pas over 2 weken. Inwendig moest ik hierom grinniken, want het past zo bij mij om dwars door dingen heen te banjeren. En dus ook om een kerk te proeven, zonder dat er een ‘officiële’ kerkproeverij is.

Eigenlijk was ik erg blij dat het een ‘reguliere dienst’ was. Geen speciale aandacht voor mij als nieuwkomer. Maar het was nu een gewoon functionerend gezin, waar ik zomaar tegen etenstijd kwam aanwaaien en aan tafel mocht aanschuiven. Zonder poespas dus en dat voelde voor mij allemaal natuurlijk en vanzelfsprekend.

Tijdens de dienst gebeurde er van alles wat ik nog nooit had meegemaakt. Er was een projectie op de muur met liedjes en wat er verder gezegd werd en dus had ik geen Bijbel nodig. Uiteraard kende ik de liedjes niet, wist ik niet wanneer en waarom mensen gingen staan (of zitten) en wist ik de volgorde niet.

Maar gaandeweg begon ik om me heen te kijken. Ik zag mensen van allerlei pluimage en bedacht me dat al die mensen voor God en voor gemeenschap komen. Net als ik. En ondanks alle onwennigheid en nieuwigheid, door alles heen, of beter nog boven alles uit, wist ik ineens zeker:
Ik hoor helemaal thuis in het Lichaam!
Deze diepe zekerheid raakte mij diep van binnen en ontroerde mij. Wat voor dienst, wat voor kerk, wat voor mensen, het maakte allemaal niet meer uit. De Geest liet mij gewoon weten dat ik er helemaal bij hoor. Dat ik ook een plek heb bij Hem en die mij toch, kerkproeverij of niet, helemaal aanneemt zoals ik ben.

Bij het avondmaal was er geen nervositeit of twijfel meer. Het was voor mij een volkomen natuurlijk antwoord op wat ik ervaren had en was voor mij dus gewoon een openlijke bevestiging van wat er al in mijn hart was gelegd. Ja, ik maak deel uit en Ja, ik doe er toe voor God. Voor deze vanzelfsprekende en omvattende liefde heb ik Hem met mijn heel mijn hart bedankt.

Uiteraard heeft mijn gang naar een kerk een voortraject gehad waar een aantal lieve mensen van allerlei denominaties mij hebben aangemoedigd en ondersteund. Ik wil jullie bedanken dat ik jullie heb ontmoet en dat jullie aanwezig willen zijn op mijn nieuwe weg. Ik ben zo blij met jullie!
(Jullie weten zelf we wie jullie zijn :-))

Tynke

Van: Janneke
Aan: Tynke
Over: Je eerste kerkbezoek

Wat een feest om te lezen, Tynke, dat je het lef hebt gehad om naar de kerk te gaan én dat het zo goed voor je is geweest! Dit is denk ik waar je naar verlangde, om zo thuis te komen bij andere mensen, die ieder op hun eigen manier zeggen: ik geloof!

Wie weet geeft deze ervaring je de moed om vaker naar deze, of een andere kerk te gaan.

Zoals je weet stopt deze rubriek, hier op de website van MijnKerk.nl. Wij hebben afgesproken met elkaar in gesprek te blijven, want er zijn nog heel veel vragen te stellen over geloof en christendom. Op www.bermoogst.nl gaan wij verder met onze mailwisseling. Dus voor iedereen die het leuk vindt om dat te volgen, houd deze website in de gaten.

Dank je wel Tynke, voor jouw openhartigheid en moge de glans van Gods liefde over jouw gezicht stralen.

Janneke

Blogs in de rubriek Nieuw in de kerk:

Nieuw in de kerk , 12 mei 2017

Over liefhebben – Nieuw in de kerk, 26 mei 2017

Liefde en recht doen – Nieuw in de kerk, 9 juni 2017

Kerkproeverij en uitnodigen – Nieuw in de kerk, 23 juni 2017

Iedereen kan zegenen – Nieuw in de kerk, 7 juli 2017

Thuis bij God – Nieuw in de kerk, 21 juli 2017

Groeien in geloof, hoe doe je dat? – Nieuw in de kerk, 1 september 2017

Meer weten over internetdominee Janneke Nijboer:

Janneke komt op voor mensen

2 reacties op “Tynke’s eerste kerkbezoek – Nieuw in de kerk
  1. mar schreef:

mooi als er een plekje is waar je het gevoel hebt dat je gezien en gehoord wordt!

2. Marijke Bezemer van Doorne schreef:

Beste Tynke. Ga met God en Hij zal met je zijn. Je werd aangeraakt. Jij hebt het gevoeld diep in je binnenste binnen dat Hij bij je was. Je hebt avondmaal gevierd geproefd wat samen delen met je doet. Je bent een gezegend mens.