Uit het ei

Een kuikentje dat net uit z’n ei gekropen is. Deze voorstelling staat op een kaartje dat ik kreeg als felicitatie voor de sleutel van mijn nieuwe appartement. Ik vond dat eigenlijk wel heel toepasselijk. Het bracht me op het volgende symbolische verhaaltje.

Kuikentje Dap voelde zich heel behaaglijk. Lekker in een ruim holletje met stevige wanden. Die beschermden haar, maar lieten ook wat licht en geluid door. Zo wist Dap dat er buiten haar ei nog meer was. Maar wat precies dat wist ze niet. En dat vond ze ook wel goed. Af en toe tikten andere kuikentjes tegen haar eitje en riepen: “Dap, Dap, kom nou naar buiten! Het is hier fijn, en je hebt véél meer ruimte!’ Maar Dap had genoeg ruimte en bleef lekker zitten.

Na verloop van tijd merkte ze dat ze zich steeds vaker stootte. Het leek wel alsof haar ei kromp. Maar ondanks dat het af en toe wel pijn deed, was het nog steeds fijn in haar holletje. “Dap, Dap, kom nou naar buiten! Het wordt echt de hoogste tijd! Je bent een veel te groot kuiken om nog in je eitje te blijven zitten. Je moet de wijde wereld in!” “Weet je wat”, dacht Dap, “ik maak een gaatje, dan kan ik naar buiten kijken!” Wat ze toen zag, was heel erg mooi, maar ook wel eng. Dus bleef ze lekker zitten waar ze zat en keek af en toe eens naar buiten.

Dap groeide door, maar het ei niet. En ineens, ineens dacht Dap: “En nu is het genoeg! Ik wil ruimte! Ik wil de wijde wereld in!”  Ze begon verwoed tegen haar eitje te tikken. Plotseling werd Dap niet meer omhuld door haar eierdop, maar door de grote buitenwereld!

Daar moet ze nu haar plekje gaan vinden, ze mag op ontdekkingstocht gaan. Wat Dap eigenlijk wel heel erg spannend vindt … Dap is niet het meest avontuurlijke kuikentje dat er bestaat. Vaak ook wel een beetje bang kuikentje. Máár … ze heet niet voor niets Dap!

Een verhaal over kuikentjes in Advent? Ik heb er over getwijfeld. Maar Advent heeft te maken met geboorte en met verwachten, onder andere een mooiere toekomst. En dat is ook wat kuikentje Dap doet: uitkijken naar wat komen gaat!

One comment on “Uit het ei
  1. Avatar Irma Moekestorm schreef:

    Heel mooi, Marijke! En inderdaad echt wel heel toepasselijk!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
17 december 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief