‘Zie, ik upcycle alles’

In het allerlaatste boek van de Bijbel, in bijna het allerlaatste hoofdstuk kun je lezen: “Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. […] Hij die op de troon zat zei: ‘Alles maak ik nieuw!’ (Openbaring 21: 1a&5).” Tja, hoe nieuw is nieuw eigenlijk?

Ik vind Pasen het mooiste feest van de kerk. Het is een feest dat iets in zich heeft van de mooiste verhalen die wij kennen. Van de verhalen van helden die vallen. Die door iedereen lijken te zijn opgegeven. Die zijn verguist. Maar die toch, ergens, vanuit de diepte, weer opstaan. Die nieuwe krachten vinden en opnieuw opstaan tegen het kwaad.

Nieuwer dan nieuw

Pasen is wat mij betreft God die zegt: “Alles maak ik nieuw”. En niet zomaar nieuw. Hij maakt het nieuwer dan nieuw. In de Bijbel wordt hier het Griekse woordje Kainos voor gebruikt. En dat betekent niet zozeer ‘nieuw’, maar veel meer ‘van een nieuwe soort’. God verwerpt het oude niet, maar maakt het tot iets heel nieuws.

Upcycling

Ik ben een beetje een nerd, dus ik moet dan meteen aan upcycling denken. Het internet staat er vol mee. Dat is iets anders dan recycling (waarbij bijvoorbeeld oude producten worden vermalen tot grondstof voor andere producten). Upcyclen is niet het oude weggooien of vernietigen, maar het oude juist gebruiken om het een hele nieuwe bestemming geven.

• Hier vind je een paar goede voorbeelden van upcycling.

Pasen is upcycling

Upcyclen is volgens mij precies wat er met Pasen gebeurt, wat God van plan is met de wereld. Met Pasen upcycled God de schepping. Het oude gooit Hij niet weg. Maar hij geeft er een nieuw doel, een nieuw perspectief aan. Iemand zei dat eens heel mooi: ‘Jezus [nam] de tranen van de wereld nam en [maakte] ze tot zijn eigen tranen [… en hij nam] de vreugde van de wereld en liet die opnieuw geboren worden toen hij opstond uit de doden en daarmee Gods nieuwe schepping in beweging zette.’*

*N.T. Wright in ‘Eenvoudig Christelijk’

 

One comment on “‘Zie, ik upcycle alles’
  1. Avatar Hermien Gorlitz schreef:

    Mooi geschreven, Bram!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
21 april 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief