Utopia

Met een druk op de knop ‘inwoner worden’ van ‘de ideale samenleving’, wat zou je daarvan denken? Ik vond zo’n knop op de website van het programma Utopia. Een programma dat draait om de droom van een ideale samenleving.

Ik heb het programma niet gezien, maar er wel over gelezen. Waar gaat het om? Vijftien mensen trekken zich terug uit de samenleving om dan samen te proberen ‘de ideale samenleving’ te bouwen. (O ja, in John de Mol’s ideale samenleving is wel permanent cameratoezicht…)

Droom of …?

Als ik om me heen kijk, vind ik mijn buurt en wijk ook niet echt ‘ideaal’. Laat staan ‘de samenleving’. Wat zal ik daarmee doen? Zal ik me dan maar terugtrekken en verlangen naar een ideale samenleving heel ergens anders?

 

Zo’n 500 jaar voor onze jaartelling speelde die vraag onder een groep ballingen in Babel. Ze verlangden terug naar Jeruzalem, hun eigen stad, hun eigen land, een plek waar ze zich thuis konden voelen, niet vervreemd. Ze verlangden naar vroeger, toen alles beter was.

 

Bloei van de stad

En ze kregen adviezen, van twee kanten. Er waren mensen die zeiden: vergeet de stad waar je nu bent en droom van Jeruzalem, daarheen ga je terug. Daar ging Jeremia tegenin met de woorden: ‘Laat je niet misleiden door je profeten en waarzeggers. Hecht geen geloof aan hun dromen; ze dromen slechts wat jullie wensen.’ (Jer. 29, vers 8)

 

Hij gaf zelf een ander advies: ‘Bouw huizen en ga daarin wonen, leg tuinen aan en eet van de opbrengst,  ga huwelijken aan en verwek zonen en dochters, zoek vrouwen voor je zonen en huw je dochters uit, zodat zij zonen en dochters baren. Jullie moeten in aantal toenemen, niet afnemen. Bid tot de HEER voor de stad waarheen ik jullie weggevoerd heb en zet je in voor haar bloei, want de bloei van de stad is ook jullie bloei.’ (vers 5-7)

 

Kortom: vergeet Jeruzalem even, voorlopig zit je in Babel. Bouw hier je bestaan op! Breng deze stad tot bloei!

 

Drie mensen…

Een tekst die tot op vandaag mensen inspireert om er wat van te maken in de stad. Om zich niet uit het veld te laten slaan door de dingen die niet prettig zijn. Maar om de bloei van de stad (of het dorp) te zoeken, door zelf aan de slag te gaan.

 

In dagblad Trouw stond vrijdag (24/1) een bericht dat hierbij past (p. 6). ‘Wijk knapt al op met drie actieve bewoners.’ Over bewoners die zelf de verbetering van hun wijk ter hand nemen (Mercatorbuurt, Amsterdam). Inspirerend. Samen voor de bloei van stad en land.

 

Misschien ben jij betrokken bij initiatieven in de buurt? Of ken je een plek waar ze nog vrijwilligers kunnen gebruiken? Laat het weten, deel hier een adres, link, of andere informatie!

 

Foto: ‘Boomfeestdag Kennedylaan’, door Peter Wouda (Stichting Tijd), op Flickr
2 comments on “Utopia
  1. Avatar Annemie schreef:

    Een mooie gedachte! We kunnen er altijd iets van maken, waar we ook zijn! We kunnen ingaan tegen destructiviteit (in oorlogsgebieden), hoe klein ook… Maar we mogen ook blijven dromen van een nieuw Jeruzalem! In België help ik alvast mee met “Blijven Reizen” van CM Ziekenzorg. Dit is een organisatie die hulpbehoevende en zieke personen een leuke, deugddoende en hartverwarmende vakantie wil geven… Wie zich geroepen voelt mag altij contact opnemen met CM Ziekenzorg

    • Avatar Hette schreef:

      Dag Annemie! Dank voor je reactie. Mooi dat de droom van het Nieuwe Jeruzalem bij jou hand in hand gaat met je inzetten voor vrede en geluk in het hier en nu. Ik hoop dat er zich mensen aanmelden om met je mee te doen! Hartelijke groet, Hette

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
27 januari 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief