Bij de vader op schoot

Daar zat hij dan, met een glimlach van oor tot oor. Op schoot. Op schoot bij een vriend van zijn papa.

Zonder papa

Papa was afgelopen weekend weg, lekker een weekendje de bossen in, wandelen en overnachten, kampvuur en sterke verhalen. Even bijtanken. Om te voorkomen dat ik een hele week bijtanken nodig zou hebben na dit weekend, kwam mijn moeder me versterken in de zorg voor mijn drie kids. En voor de gezelligheid, dat ook natuurlijk. En zo zat zoonlief van 5 een weekend lang met twee vrouwen. En die doen dingen anders, vrouwen.  Niet beter of minder, maar wel anders. Er werden spelletjes gespeeld, geknuffeld, gebadderd, voorgelezen… Heerlijk, maar toch anders dan wanneer papa er is.

Op schoot

Mijn zoon had er niets over gezegd dat papa een weekend weg was. Ik weet niet of hij zichzelf wel realiseerde dat hij papa miste. Maar zondag in de kerk zat hij ineens, aan de andere kant van de kerk, bij een vriend van zijn vader op schoot. Een vriend met dezelfde humor en warme uitstraling als papa. Een vriend die een arm om hem heen sloeg en gewoon met hem zat. En mijn moeder en ik dachten allebei hetzelfde: hij mist papa.

God als vader

Nu weet ik niet wat jouw gevoelens zijn bij op schoot zitten bij papa. Misschien heb je daar nare herinneringen aan, of helemaal geen herinneringen, omdat je vader er niet (voor je) was. Misschien heb je, zoals mijn zoon, hele warme gevoelens bij op schoot zitten bij papa. God wordt in de Bijbel vader genoemd. En ik geloof dat God, als je je eenzaam voelt, troost zoekt, je (een) papa mist, jouw vader wil zijn. Zonder bijbedoelingen, zonder mitsen of maren, gewoon even op schoot zitten, zoals mijn zoon bij zijn vaders vriend.