Vakantiemuziek Top 5 – ‘Gee my hoendervleis’

Deze tijd van het jaar vraagt om een vakantie-top 5. Voor mij is Zuid Afrika het ideale vakantieland: schitterende natuur, aardige mensen, fantastisch eten en bijzondere ontmoetingen. Vandaar een Zuid-Afrikaanse Top 5, met de mooiste, ontroerendste en liefste liedjes, wat mij betreft, uit Zuid Afrika.

5. Op een middag lunchten we in Kalk Bay en aan de tafel naast ons zat een dame, we raakten in gesprek en zij vertelde dat ze zangeres was van beroep. Het gesprek was zo gezellig dat zij ons s’ avonds uitnodigde bij haar thuis. Ze woonde net buiten Kaapstad, vanuit haar huis keken we op de oceaan en de tafelberg. Na het diner kroop ze achter de vleugel en zong ze: “Lisa se klavier”. We kregen een privé-concert!

Hoendervel…

4. Amanda Strydom is een zangeres die ook in Nederland bekend is, samen met een vriendin: Elzabe Zietsman, namen ze ‘Cry if you want to’ op, nadat Elzabe een zware periode had doorgemaakt. Het liedje gaat over vriendschap en dat je mag uithuilen bij een vriend, zonder dat deze zal oordelen of vragen of raad geven. Ze zal de deur dicht doen, de gordijnen dicht en klaar staan om je tranen te deppen. Soms is de pijn zo groot dat wij mensen geen antwoord hebben, maar wel een vriend kunnen zijn.

3. Brenda Fassie was de Zuid Afrikaanse Madonna, enorm populair in geheel Afrika.
Helaas is zij veel te vroeg aan de gevolgen van aids overleden. Dit liedje: Vul’indlela spettert, het maakt mij blij, ik kan niet stil blijven zitten, het vraagt om te dansen. Voor mij staat het voor het vieren van de vrijheid, na alle jaren van apartheid en onderdrukking.

2. Laurika Rauch heeft bij het nummer ‘As ek eendag oud is’ een prachtige clip gemaakt, als je moeite hebt met het Afrikaans de tekst staat er –uitgeschreven- onder, beslist een aanrader: ‘elke glimlach en traan is kosbaar vir my’.

Tenslotte het allermooiste nummer, wat voor mij onbetwist op de eerste plaats komt, is van Amanda Strydom. Een prachtig gebed.

Heel veel plezier en ‘keer weer huis toe’.

Welke muziek omlijst jouw vakantie? Post jouw vakantie top 5 in de reacties, op facebook of op twitter met #mijnkerkNL en laat ons meegenieten van jouw vakantiemuziek.

Fotografie: Jaap Reedijk

Alle informatie over het organiseren van een Top2000 kerkdienst nu op 1 plek!