Vakjargon en stoere verhalen

Deze week mocht ik beginnen met een nieuwe baan. Van dinsdag tot en met zaterdag stap ik in een blauw-oranje jas op een fiets met grote fietstassen en rijd ik door de wijk als postbezorger. Nieuwe uitdaging, nieuwe ervaringen.

Te volle tas

De dag begint op het depot waar de post voor een deel van onze stad wordt gebracht en daar ontmoet ik een aantal andere postbezorgers. Twee daarvan werken al meer dan 45 jaar bij dit bedrijf en toen ik vroeg naar de vele veranderingen, kwamen er wat verhalen uit de begintijd. Over flats van 20 verdiepingen die je al zig-zaggend en via de wenteltrappen aan de buitenkant moest voorzien van post. Als de tas té vol zat, wou het op die wenteltrap nog wel eens mis gaan en ging de post zelfstandig 20 verdiepingen naar beneden…..

Vakjargon

Tijdens mijn route, dacht ik er lachend aan dat je zo in elk vak je eigen verhalen hebt en ook je eigen vakjargon. De afgelopen weken heb ik weer veel meegekregen van mannen (ja, het waren alleen maar mannen) in de bouw. Omdat ons huis grondig geïnspecteerd moest worden in verband met de aardbevingen in Groningen, zijn er nogal wat heren over de vloer geweest. En één daarvan verontschuldigde zich voor het vakjargon dat ze onwillekeurig gebruikten in de gesprekken met elkaar. Ik vond het niet erg en vind het wel een uitdaging om het toch allemaal te volgen.

Geloofstaal

Ook in sporten en verenigingen spreek je in een soort eigen taal en met eigen termen. En natuurlijk ook in ons geloof en onze kerken. Bij MijnKerk.nl proberen we dat eigenlijk zoveel mogelijk te voorkomen. Omdat we toegankelijk willen zijn, laagdrempelig, maar onwillekeurig sluipen ze er toch in, die termen die we eigenlijk alleen in de kerk tegenkomen.  (Meer informatie en uitleg kun je altijd vinden in onze infoblogs)

Jezustaal

Afgelopen zondag hoorde ik het eerste deel van een oratorium voor de Veertigdagentijd en Pasen*. Ik bedacht me dat Jezus een heel eigen jargon heeft gecreëerd in zijn leven hier op aarde. Zijn beschouwingen en uitspraken waren zo anders dan iedereen gewend was, dat het soms heel verschillend werd uitgelegd. Sommigen werden geraakt en getroost door zijn woorden, maar anderen vonden het taal van een onruststoker.

Bijzonder eigenlijk hè, dat we dezelfde taal kunnen spreken, maar elkaar toch niet verstaan. Dat we hetzelfde horen, maar het anders interpreteren en uitleggen. Dat er soms grote misverstanden en veel verwarring kan ontstaan omdat we woorden anders begrijpen dan dat ze worden bedoeld.

Misschien is het goed om dan nog eens goed te luisteren en desnoods na te vragen. Als ik het vakjargon van die bouwlieden in mijn huis niet begrijp, vraag ik wat ze bedoelen, om te voorkomen dat ze iets afbreken wat niet de bedoeling is. Zo kan ik ook vragen of ik iets goed heb begrepen als er een misverstand lijkt te ontstaan in een gesprek.

Het jargon van de postbezorgers begin ik al aardig te begrijpen en ik hoop nog veel mooie verhalen te mogen horen.

Heb je ook een stoer of leuk ‘vakverhaal’? Ik zou het heel leuk vinden als je het hier wilt delen!

* Als de graankorrel sterft…