Mijn Kerk video kookblog: Valentijnstaart

Vandaag presenteren we de eerste video kookblog op Mijn Kerk. Vanessa van Koppen en Fred Omvlee maken een Valentijnstaart.

Er zijn geen échte traditionele gerechten die bij Valentijnsdag horen. Desondanks zijn sommige gerechten passender dan anderen. Op deze dag waarin de verliefde liefde centraal staat, hoort iets met een hart. Graag ook chocolade. Waarom? Het antwoord is tweeledig. Allereerst omdat chocolade het oudste geschenk is bij Valentijnsdag, dat je kon eten. Bovendien zorgt chocolade ervoor, dat je een stofje in je hersens aanmaakt wat een verliefdheidsgevoel geeft. Vandaar dit Hartvormige Valentijns-chocoladetaartje, met framboosjes. Een aanpassing van een recept van Nigella Lawson. Heb je geen hartvormige bakvorm? Geen nood: met de frambozenroom kun je gemakkelijk een hartje decoreren op je ronde taart.

O, en laat je niet ontmoedigen door de lijst ingrediënten. De meeste dingen hoef je enkel door elkaar te roeren en verder weinig mee te doen. Nodig voor een taartje met een doorsnee van ongeveer 20 cm., of 3 à 4 kleinere taartjes:

Foodblog valentijnstaart - web

Tip: Als je het lekker vind, kun je ook twee eetlepels Tia Maria toevoegen.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Zeef de bloem, cacao en bakpoeder boven een mengkom. Voeg daaraan de eieren toe, de suikers, het snufje zout, de melk en eventueel nog wat drank. Roer goed door met een garde. Ondertussen de boter even in de magnetron of in een pannetje smelten en ook toevoegen.

Maak nu de taartvorm gereed. Zet de vorm op een stuk bakpapier en trek de omtrek over. Knip steeds een centimeter meer dan de vorm uit. Zo krijg je een opstaande rand, wanneer je het papier in de taartvorm doet en dat is nodig, want het beslag is redelijk vloeibaar en anders druppelt het er uit.

Vet nu de taartvorm in met een beetje boter. Leg dan het stuk bakpapier er in en vet ook het bakpapier in met boter. Druk het goed tegen de randen, zodat het beslag er niet tussen kan.
Bak je chocoladetaartje ongeveer 25 à 30 minuten.

Ondertussen meng je de mascarpone met de jam. Doe dit met een garde, je wilt dat het zich goed mengt. Wil je ook nog wat gebruiken om op je taart te spuiten? Gebruik dan iets meer jam en mascarpone en wrijf twee eetlepels van het mengsel door een zeef. Zo blijven de frambozenpitjes achter en kun je tenminste goed met een spuitzak werken.

Smelt ook vast de chocolade op een heel zacht vuurtje in een pannetje met de slagroom. Blijf erbij en blijf roeren. Zodra de chocolade is gesmolten, het vuur uitzetten en af laten koelen. Straks ga je het nog een keertje verwarmen, dan gaat de chocolade tenminste mooi glimmen!

Zodra de taart klaar is, wat laten afkoelen en dan horizontaal doorsnijden. De onderste helft bestrijken met het frambozenmengsel en de bovenste helft er weer op zetten.

Smelt nu de chocolade nog even en laat weer wat afkoelen. Het moet nog wel vloeibaar zijn, maar zo dik als vla. Smeer de chocolade met een (palet)mes op het taartje en decoreer naar wenst met frambozen en/of nog wat frambozencrème. Zet nog een kwartiertje koud, zodat de chocolade hard wordt. Op kamertemperatuur van genieten, liefst natuurlijk met bubbels erbij!