Vastenervaring #5: Minder autorijden met Sjoerd

Bij MijnKerk vasten we in de periode voor Pasen. Elke week krijgen we weer een nieuwe uitdaging van Kerk in Actie . Deze week pakte ik minder vaak de auto.

Laatst nog kreeg ik tijdens het autorijden twee processen-verbaal aan de broek: één voor bellen achter het stuur en twee minuten later voor het niet op zak hebben van een rijbewijs. Op die pijnlijke momenten is vasten qua autorijden erg voor de hand liggend, kan ik je verzekeren. Maar nu in de veertigdagentijd? Kun je eigenlijk vasten door minder auto te rijden vraag ik me af?

Vasten is geen doel op zich

Vasten is niet eten en veel bidden, wordt er nog weleens gezegd. Dat is waar. Maar vasten moet nooit een doel op zich worden. Vasten richt de aandacht altijd op een hoger doel, laten we in dit geval spreken over God. Kan minder autorijden mij dichter bij God brengen deze week? Vermoedelijk niet direct, maar het kan me misschien wel overtuigen van ingesleten gewoonten waarvan ik meen er beslist niet zonder te kunnen. Autorijden is daar één van. Want, o lieve Heer: wat hou ik van autorijden.

Niet praktisch

Dat heeft vooral een praktisch punt. Ik werk ver weg. Voor de radio moet ik naar Hilversum voor een ochtendprogramma (6.00 uur beginnen) en voor de kerk is het twintig minuten met de auto naar Epe. Dat doe je niet even op de fiets. Dat gaat dus nog een dingetje worden deze week, want een trein rijdt niet zó vroeg vanuit mijn woonplaats en op de fiets naar kerk en op bezoek bij mensen uit de kerk is ook niet een optie. Maar wees gerust: er blijft nog genoeg te vasten over.

Dichter bij God

Kinderen naar school brengen (1,7 km verderop) doe ik met de auto. Naar de supermarkt op het dorp (twee straten verderop) doe ik vaak met de auto. Even naar de stad voor wat dan ook? Hupsakee, met de auto. Dat bedoel ik met ingesleten. Ik ben een lui mens geworden. En ik heb al veel zittend werk feitelijk, dus qua gezondheid en conditie is het echt beter om dat ding te laten staan. Kom ik daarmee dichter bij God? Nou en of. Want wanneer ik een gezonder en evenwichtiger mens wordt, is God daar misschien wel het meest blij om.

Elke week een nieuwe uitdaging

Op een speciale actiekaart zijn vernieuwende vormen te vinden om te vasten. Je kunt deze gratis bestellen en je krijgt er ook nog eens een veertigdagentijdkalender bij. Bestel gratis via de 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie.

Niet op zondag

De Veertigdagentijd begint op een woensdag, die Aswoensdag heet. De laatste dag is op Pasen, de dag dat Jezus opstond uit de dood. Dat zijn eigenlijk 46 dagen, maar de zondagen worden niet gevast: de zondag is namelijk een feestdag.

Hoe gaat het vasten bij jou? Wat levert je wel op en wat niet?

3 reacties op “Vastenervaring #5: Minder autorijden met Sjoerd
  1. Avatar Mar schreef:

We worden door deze actie echt wel op onze zwakke punten gewezen.
    Het zijn allemaal slechte gewoontes en die zijn af te leren. Zodat het wel allemaal gewoon wordt.

2. Avatar Koos Rensen schreef:

Nou, naar Hilversum kan ik me voorstellen, maar 20 minuten met de auto inwisselen voor de fiets lijkt me niet echt een grote stap. Ik schat de afstand ongeveer op 20 à 25 km. Dar is toch prima te doen, zeker met de electrische fiets. Bovendien is het dan ook aantrekkelijk dat de gedachten lekker kunnen waaien en je heerlijk zaken kunt overdenken. Dat gaat in de auto niet. En inderdaad, niet voor elk klein stukje de auro pakken. Anderhalve kilometer lopen is ook heel gezond, voor iedereen.

3. Avatar Marij-ke schreef:

Kun je eigenlijk vasten door minder auto te rijden is jouw vraag. Wat geeft Jezus ons mee als kompas? Wie zich als dienaar opstelt wordt geëerd kunnen we in Johannes 12 lezen. De beide prenten daar kreeg je geen schoonheid prijs voor dat is duidelijk. Ineens kan Hij zomaar voor ons staan. Mag ik uw paspoort zien? Dat..dat ben ik vergeten, maar hier heeft u mijn rijbewijs? Sorry ik vraag om uw paspoort…