Vastenervaring #6: Minder afval met Niels

Bij MijnKerk vasten we in de periode voor Pasen. Elke week krijgen we weer een nieuwe uitdaging van Kerk in Actie. Deze week verbruik ik minder afval.

Het valt me op hoeveel plastic we gebruiken. Zakjes voor broodjes in de supermarkt, groenten die (soms dubbel) verpakt en ook post zit vaak in plastic verpakt. Geen wonder dat dit een groot probleem is. Per jaar komt er meer dan 8 miljoen ton plastic afval in de zee terecht. Daarom richt ik me deze week vooral op het minder gebruiken van plastic. Ik vond vijf makkelijke manieren om snel minder afval te produceren.

In de supermarkt:

• Ik neem zelf een linnen tas mee voor de boodschappen.
  • In neem zelf zakjes mee voor groente, fruit of brood. Ook koop ik geen groente of fruit in plastic, maar ik pak zelf losse producten uit het schap.
  • Als ik fruit of groente koop dan pak ik vaak het datgene wat al beschadigd is, maar wat je nog wel prima kunt eten. Bijvoorbeeld bananen met bruine vlekjes. Daar is niets mee, maar niemand koopt het waarschijnlijk. Aan de smaak verandert echter niets en als jij ze koopt ga je direct verspilling tegen.

En verder:

• Als ik brood meeneem dan stop ik dit in een broodtrommel of in een herbruikbaar zakje.
  • Er zijn allerlei prachtige apps op de markt die verspilling tegengaan. Voor gereduceerd tarief krijg je dan een ‘Magix Box’ mee van producten die anders zouden zijn weggegooid. Het is telkens weer een verrassing wat erin zit en dat maakt het elke keer weer leuk. Bovendien eet je daardoor ook producten die je normaal niet snel gebruikt. Vandaag at ik voor het eerst ‘Matcha Chia Pudding’. Leuk om een keer geprobeerd te hebben.

Het was in het begin even wennen. Ik moest me er even op instellen dat ik geen zakjes voor grote of fruit nam die in de supermarkt hingen, maar zelf wat mee moest nemen. Dat went snel. Ik merk hoe goed het voelt om minder afval te produceren.

Elke week een nieuwe uitdaging

Op een speciale actiekaart zijn vernieuwende vormen te vinden om te vasten. Je kunt deze gratis bestellen en je krijgt er ook nog eens een veertigdagentijdkalender bij. Bestel gratis via de 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie.

Niet op zondag

De Veertigdagentijd begint op een woensdag, die Aswoensdag heet. De laatste dag is op Pasen, de dag dat Jezus opstond uit de dood. Dat zijn eigenlijk 46 dagen, maar de zondagen worden niet gevast: de zondag is namelijk een feestdag.

Hoe gaat het vasten bij jou? Wat levert je wel op en wat niet? Hoe  probeer jij minder afval te produceren?

Een reactie op “Vastenervaring #6: Minder afval met Niels
  1. Avatar Mar schreef:

Je kunt je supermarkt wijzen op het probleem..want straks komt er in veel plaatsen een systeem dat je moet gaan betalen per keer dat je de afvalbak zet. Het materiaal waar je niet om vraagt. Het zou ook al veel schelen als het afbreekbaar materiaal wordt. Kopen rechstreeks bij de boer helpt ook. Lijkt mij ook meer eerlijke handel.