Vastenervaring #7: Meer bidden met Sjoerd

In de veertigdagentijd scanderen christenen natuurlijk alleen maar “Minder! Minder! Minder!”. Minder eten, alcohol, roken, autorijden, spullen kopen: noem maar op. Want we hebben veel te veel van alles, en minderen is een goede oefening in zelfbeheersing. Maar zou je in deze vastenperiode ook dingen vaker kunnen doen? Bidden bijvoorbeeld? Ik probeer het uit te zoeken deze week.

Ik heb daar wel een grote vraag bij: waarvoor moet ik bidden? En ik moet opeens denken aan een preek van kunstenaar Otto de Bruijne. Die meldde eens dat het voor God geen fluit uitmaakt of je meer gaat bidden of niet. “Alleen heidenen denken dat er kracht zit in langer bidden”, zo zei hij. “Die denken dat je God door je aanhoudende gebed nog even wakker moet maken.” Het enige dat waardevol is aan méér bidden, aldus De Bruijne, is dat het waardevol is voor jouzelf. Jij hebt het blijkbaar nodig om meer in contact met God te komen door meer te bidden.

Bidden onderweg

Ik denk dat hij daarin gelijk heeft. Maar in deze periode voor Pasen meer contact met God is natuurlijk niet weg. Maar hoe doe ik dat? Ik gebruik vaak de app Bidden Onderweg van de jezuïeten. Daarmee open ik, rondom stilte, liederen en een Bijbeltekst, vaak de ochtend. Misschien goed om dat eens structureel te gaan doen. En verder probeer ik me deze week niet over te laten aan ingevingen, maar enige structuur in mijn gebedsleven aan te brengen. Laten we zeggen: op drie vaste momenten in de dag. En dan maar eens praten met God en, vooral, mijn mond houden. Ik laat je weten hoe het gaat via InstagramFacebook en via deze site. 

Hoe gaat het vasten bij jou? Wat levert je wel op en wat niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit verhaal:
Sjoerd Muller

Geschreven door:

Thema: Blog
16 april 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief