Vijf dingen die veranderen in 2018; wat vind jij van de veranderingen?

In het nieuwe jaar zijn verschillende wetten en regels aangepast. Wat betekenen die veranderingen voor jou, en wat vind je er eigenlijk van? Ik zet vijf veranderingen die me opvielen op een rijtje.

Tijd om energie te steken in zelfvoorziening?

Behalve dat elektriciteit en gas duurder worden, gaan ook de belastingen omhoog op energie. Misschien een goed moment om over te stappen om zelfvoorziening met een eigen zonnepanelen of aansluiting bij een zonnecollectief? Dat levert je ook nog eens een aardig rendement op, wat je op geen spaarrekening krijgt.

Weg met de inkeerregeling voor spaarders, of juist niet?

Over spaarrekeningen gesproken: als je na een tip van een slimme boekhouder je geld gestald had op een plek die de Belastingdienst niet ziet, dan had je tot 1 januari de kans om hier zonder boete vanaf te komen. De inkeerregeling noemden ze dat. Een mooi principe om niet meteen tot strafmaatregelen over te gaan, maar de kans te geven om zelf aan te geven: ik zat fout, en beter vanaf nu mijn leven.

Zijn er ook andere strafbare zaken waar jij een inkeerregeling terecht voor zou vinden, zodat er niet meteen bekeurd of gestraft wordt?

Postzegel wordt duurder, nou en?!

De postzegel wordt duurder, van 78 naar 83 cent per stuk. Maar voordat er een storm van protest uitbreekt: hoeveel gebruikte jij er nog in het afgelopen jaar?

Trouwen zonder gemeenschap van goederen en schulden

Vanaf 1 januari is het niet meer standaard dat je trouwt in volledige gemeenschap van goederen. Het is vanaf nu zo dat bezittingen en schulden die je had voordat je gaat trouwen op jouw naam blijven staan. Tenzij je het anders regelt bij de notaris natuurlijk. Ik maakte wel eens mee dat de ene partner de andere confronteerde met schulden vlak voor het huwelijk. En uit liefde neem je alles van elkaar. Maar wat als het huwelijk stuk loopt? En in hoeverre heb je recht op het bezit dat de ander inbracht bij je huwelijk als het huwelijk klapt? Aan de ene kant heeft iedereen het recht om opnieuw te kunnen beginnen, maar in hoeverre draagt je verantwoordelijkheid voor elkaar, ook als je relatie stukloopt, bedoeld voor het hele leven? Een moeilijke vraag, waarvan ik niet weet of deze regeling beter is. Wat denk jij?

Staken is het nieuwe onderhandelen? Wanneer ga jij staken?

Het jaar is nog maar één dag oud, en de FNV roept al een staking uit bij het regionale openbaar vervoer. En de leraren zijn denk ik ook nog niet uitgestaakt. Zetten chauffeurs en leraren de trend voor 2018? Gaat er weer meer gestaakt worden? En is dat terecht? Bij beide beroepsgroepen speelt werkdruk een grote rol in de motivatie om te gaan staken. Hoe ervaar jij je werkdruk, en zou dat voor jou reden zijn om te gaan staken?

 

 

 

 

 

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
2 januari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief