Verbeter je leven door af en toe even uit te loggen

De vogels horen fluiten, bloemen plukken, wandelen of een boek lezen. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen. Toch komt het er vaak niet van. Simpelweg omdat we het gevoel hebben steeds aan te staan.

Om ons heen is veel digitale herrie: een stroom van mails en Whatsapp-berichten. En wat dacht je van alle reclame en foto´s op Instagram en Facebook. Je kunt hiermee de indruk krijgen dat iedereen geniet van het leven, behalve jij. Volgens de Noorse avonturier Erling Kagge zijn we een soort van zombies met alle digitale herrie om ons heen. We scrollen wat af, maar ondertussen doen we niet wat we echt belangrijk vinden.

Pleidooi voor stilte

Kagge is bergbeklimmer en ontdekkingsreiziger. Hij maakte een tocht naar de Zuidpool en noemt deze stilte oorverdovend. Daarom pleit hij in zijn boek voor stilte. Af en toe even uitloggen. “De wereld buitensluiten gaat er niet om je omgeving de rug toe te keren, maar juist het tegenovergestelde. Het gaat erom de wereld duidelijker voor ogen te hebben, je richting te bepalen en je leven te waarderen.”

Schermloze zondag

Het is heel verleidelijk om een smartphone, tablet of laptop als afleiding voor verveling te gebruiken. Daarom zet ik mijn telefoon na 8 uur s avonds op een standje zodat ik geen berichten meer binnen zie binnenkomen. Op zondag proberen wij als gezin zoveel mogelijk schermloos te leven. Soms kijk ik nog wel even op MijnKerk, want wij zijn natuurlijk zeven dagen per week open. Tijdens de maaltijd pakken we geen telefoons. Ook heb ik een hekel aan schermen in de slaapkamer. Tijdens vakanties beperk ik sowieso mijn telefoongebruik. Ik merk dat ik hierdoor meer tijd heb voor wat echt belangrijk is. 


Hoe ga jij om met digitale herrie? Ik hoop dat je kunt genieten van het moment en dat je ruimte hebt voor de fijne kleine dingen in het leven.

Deel dit verhaal:
Anneloes van 't Hof

Geschreven door:

Thema: Blog
6 september 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief