Zoete wraak of bittere nasmaak? #40dagentijd

Wat is er menselijker dan wraak te willen nemen als je iets vreselijks wordt aangedaan? Of kan het ook anders en hoe dan? Dit keer kijken we naar vergelding versus de deugd zachtmoedigheid.

We kennen waarschijnlijk allemaal wel gevoelens van vergelding, bijvoorbeeld wanneer iemand je een loer draait. Je wilt die ander dan misschien even flink op z’n nummer zetten. Maar wraak. Echte wraak? Het woord alleen al. Het doet denken aan bloederige films uit Hollywood met zwaaiende zwaarden en rollende hoofden. Voor zulke diepe en heftige gevoelens moet er wel iets heel ergs gebeurd zijn. Zoals een kind verliezen.

Twee moeders, twee verhalen

In het najaar van 2017 stond een indrukwekkend interview in de krant Trouw over twee Amerikaanse moeders die hetzelfde hadden meegemaakt. Ze verloren op verschrikkelijke wijze allebei een jonge dochter in de jaren zeventig.

Het ene meisje werd gekidnapt uit haar eigen bed. Haar belager misbruikte en vermoordde haar. Het andere meisje werd tijdens een kampeervakantie uit de tent gehaald en daarna wekenlang gemarteld en tenslotte ook vermoord. Het is bijna te gruwelijk voor woorden.

Wraak versus vergeving

En toen begon de strijd voor de moeders, voor de gezinnen, voor de achterblijvers. Hoe ga je om met zoiets groots en ingrijpends? Als je van iemand het verlangen naar wraak kunt begrijpen, dan is het wel van ouders die op zo’n wijze een kind verliezen. En toch reageerden de moeders allebei heel verschillend.

De een zocht vergelding en wilde het liefst dat de moordenaar de tijd tot aan zijn doodstraf in een gewone gevangenis geplaatst zou worden, zodat de medegevangenen zijn leven tot een hel zouden maken. De andere moeder, Marietta Jaeger, vroeg de rechter juist af te zien van de doodstraf. En ze ging nog verder. Onmetelijk veel verder.

Onmenselijke daden, bovenmenselijke vergeving

Ze vergaf de moordenaar. De man die onmenselijke dingen had begaan, schonk ze bovenmenselijke vergeving. Sindsdien zet ze zich in voor gezinnen die hetzelfde hebben meegemaakt als zij en reist de wereld rond in de strijd tegen de doodstraf.

De tekst gaat verder na het filmpje.

Op de vraag waarom Marietta haar moordenaar vergaf, citeerde ze een Chinees gezegde: ‘Hij die wraak zoekt moet twee graven delven.’ Haar geloof in God hielp haar een andere weg te kiezen, de weg van vergeving.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
26 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief