Verhuizen? Neem bewust afscheid van je huis

Belangrijke gebeurtenissen -zoals een verhuizing- kunnen de behoefte scheppen aan nieuwe rituelen. Dat zijn handelingen die je verricht bij speciale gebeurtenissen. In deze blog geven we daarbij een bezinnende tekst en een mogelijk ritueel dat je aan kunt passen aan de situatie zoals die zich aan je voordoet. Misschien geeft de vorm aanleiding om zelf een ritueel te bedenken.

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis, zeker als je na jaren moet vertrekken en je met spijt je oude huis verlaat. Dan kan een bewust moment van afscheid belangrijk zijn. Nog één keer door de lege kamers dwalen, herinneringen ophalen en wellicht samen een dankgebed uitspreken voor alles wat er was en is.  ‘God, wij danken u voor dit huis, voor de tijd van leven die we hier hadden. We herinneren ons de moeilijke momenten en de tijden van vreugde. Alles wat er gebeurd is vertrouwen we aan u toe. Ga nu met ons mee als we verder trekken naar een nieuwe plaats en een nieuwe tijd. Amen.’

Ritueel

Nodig vrienden en familie uit en organiseer een house warming. Tijdens de bijeenkomst kan er ook een moment zijn waarop je God vraagt om zegen voor de tijd die komt, in dit nieuwe huis.

Dit huis is voor ons een teken van uw goedheid.
Wij danken U dat wij het in gebruik mogen nemen

en wij bidden U:
kom met uw zegen over ons

blijf bij allen die in dit huis wonen,
schenk hun de genade van de gastvrijheid

en bewaar hen voor onheil.
Wij loven en wij prijzen U
vandaag en alle dagen van ons leven.
Amen.

(fragment uit de huiszegen, dienstboek II, pagina 492)

Herinneringen ophalen

Marian vertelt hoe zij afscheid nam van haar huis: “Verhuizen is best een ingrijpende overgang, zeker als je in een totaal nieuwe omgeving komt. Psychologen noemen het een belangrijke stressverhogende factor. Wij vonden het belangrijk om goed afscheid te nemen. Samen nog even door het oude, lege huis lopen, herinneringen ophalen en dan pas de sleutel inleveren. We staken in het oude huis een kaars aan, doofden die toen we het huis verlieten, en staken deze in het nieuwe huis weer aan. Het nieuwe huis hebben we ingewijd met een feest, waarbij we een bevriende dominee vroegen een zegengebed uit te spreken.”

We hopen dat de rituelen in deze blog bijdragen dat je op een betekenisvolle manier met een ‘extra’ beleving even stilstaat bij je verhuizing. Hoe ga jij hiermee om? 

Bron: Rituelenboekje, door Nynke Dijkstra-Algra en Janet van Dijk.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van MijnKerk en ontvang elke vrijdag de meest gelezen blogs en een inspirerende video in je mailbox.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
19 februari 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief