MENUMENU

Verlangen naar licht

Elk jaar is het zo'n beetje hetzelfde patroon. De maand december is nog maar net begonnen en ik begin al over een kerstboom: Zullen we 'm deze zaterdag al neerzetten? Van tevoren weet ik al hoe mijn man gaat reageren: Nu al? De dag na Sinterklaas al? Da's te vroeg!

Gelukkig krijg ik altijd bijval van onze drie dochters: Ja nu al, het is zo gezellig! Met als gevolg dat ‘ie voor de Kerst al flink wat naalden is verloren. Maar ons doel is bereikt: genieten van licht en lichtjes in die donkere decembermaand.

Dat is wat we willen: licht, heel veel lichtjes in huis. Vanwege die lange nachten en korte dagen…. En misschien ook omdat de duisternis in de wereld nu meer dan op lange zomerdagen bij ons binnen komt. Want de stroom aan groot en klein nieuws over geweld, gemis en narigheid is groot. Te groot. En dan snak je misschien wel naar licht: voor een ander, maar ook voor jezelf. God heeft dat verdraaid goed begrepen. Beter dan wij allemaal. Hij weet wat duisternis met ons doet. Dat ‘ie kan benauwen, kan beangstigen…

Morgen, 30 november, is de eerste van de vier Advenstszondagen. Advent betekent komen. Vier zondagen bereiden we ons voor op wat daarna komt: het licht. Met Kerst vieren we de komst van het licht. God zendt Zijn licht: Jezus wordt geboren. En dat licht bereikt de diepste holten en kloven van deze wereld. Dat licht schijnt in de donkerste uithoeken van mijn hart en van mijn leven.

Wij gaan het zeker doen: een kerstboom in huis halen. Waarschijnlijk al heel snel… En ik denk dat ik nog wat extra lichtjes ga kopen. En weet je…. misschien is zo’n vroege boom wel de beste voorbereiding op Kerst: Midden in het donker schijnt het licht!

3 reacties op “Verlangen naar licht
 1. Irma schreef:

  Mooi en warm stukje, Anja. Ik wacht inderdaad ook eerst Sint, maar laat die boom daarna maar komen. Mooi beeld is dat, op die manier verwachtingsvol toeleven naar Kerst en Het Licht dat kwam in onze duisternis.

 2. Arthur schreef:

  toen onze kinderen nog thuis waren hadden wij de traditie dat we de boom pas op 24 december aankleden, we zetten ook een stal en dat deden we met zijn allen. Kerstavond na de nachtmis het kerstverhaal lezen en kerstbrood eten. Dat was het begin van kerst…

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
29 november 2014

[views]
Kaarsjes:
 •  

  Mirjam

  Denk aan je...
 •  

  De natuur

  Vandaag pijn in mijn hart over al die herten die deze week worden afgeschoten. Ik denk dan waar zijn we in Godsnaam mee bezig ..
 •  

  Familiebanden

  Verwarrend zo goed verstaanbaar vertrouwd en dan op eens is als anders begrijp je elkaar niet meer en is er onbegrip maar ook verdriet door gemis ...dan mag je bidden om kracht je te richten op de dingen die je wel hebt!! Amen
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars