MENUMENU

Verlangen naar licht

Elk jaar is het zo'n beetje hetzelfde patroon. De maand december is nog maar net begonnen en ik begin al over een kerstboom: Zullen we 'm deze zaterdag al neerzetten? Van tevoren weet ik al hoe mijn man gaat reageren: Nu al? De dag na Sinterklaas al? Da's te vroeg!

Gelukkig krijg ik altijd bijval van onze drie dochters: Ja nu al, het is zo gezellig! Met als gevolg dat ‘ie voor de Kerst al flink wat naalden is verloren. Maar ons doel is bereikt: genieten van licht en lichtjes in die donkere decembermaand.

Dat is wat we willen: licht, heel veel lichtjes in huis. Vanwege die lange nachten en korte dagen…. En misschien ook omdat de duisternis in de wereld nu meer dan op lange zomerdagen bij ons binnen komt. Want de stroom aan groot en klein nieuws over geweld, gemis en narigheid is groot. Te groot. En dan snak je misschien wel naar licht: voor een ander, maar ook voor jezelf. God heeft dat verdraaid goed begrepen. Beter dan wij allemaal. Hij weet wat duisternis met ons doet. Dat ‘ie kan benauwen, kan beangstigen…

Morgen, 30 november, is de eerste van de vier Advenstszondagen. Advent betekent komen. Vier zondagen bereiden we ons voor op wat daarna komt: het licht. Met Kerst vieren we de komst van het licht. God zendt Zijn licht: Jezus wordt geboren. En dat licht bereikt de diepste holten en kloven van deze wereld. Dat licht schijnt in de donkerste uithoeken van mijn hart en van mijn leven.

Wij gaan het zeker doen: een kerstboom in huis halen. Waarschijnlijk al heel snel… En ik denk dat ik nog wat extra lichtjes ga kopen. En weet je…. misschien is zo’n vroege boom wel de beste voorbereiding op Kerst: Midden in het donker schijnt het licht!

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
MijnKerk.nl

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars